Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump rázne zakročil: TikTok dostane už dnes v Spojených štátoch stopku

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v piatok vyhlásil, že zakáže v USA čoraz populárnejšiu aplikáciu TikTok po tom, čo americké úrady prejavili obavy, že táto sociálna sieť by mohla slúžiť ako nástroj pre čínsku spravodajskú činnosť. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

Mnohí americkí politici vrátane ministra zahraničných vecí Mike Pompea v minulých týždňoch vyjadrili znepokojenie nad tým, ako čínska videoaplikácia TikTok zaobchádza s údajmi svojich používateľov. Obavy v nich vyvolávajú najmä čínske zákony, podľa ktorých musia spoločnosti v krajine podporovať spravodajské služby kontrolované komunistickou stranou a spolupracovať s nimi.

Aplikácia TikTok čínskej spoločnosti ByteDance pritom nie je v samotnej Číne dostupná. V snahe získať si užívateľov po celom svete opakovane zdôrazňuje svoju nezávislosť od Číny. Prezident Trump povedal novinárom na palube lietadla Air Force One: "Čo sa TikToku týka, v Spojených štátoch ho zakazujeme." Trump tak plánuje učiniť výkonným prezidentským nariadením už v sobotu.

Viac o téme: AplikáciaČínaDonald TrumpWashingtonSpojené štátyTikTok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu