Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najväčšie požiare v histórii Kalifornie: FOTO Škodlivý dym sa tlačí do Európy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/severeweatherEU, SITA/AP)

SACRAMENTO – Americký štát Kalifornia v posledných dňoch sužujú rozsiahle lesné požiare. Niektoré z nich sú najväčšie, aké kedy v Kalifornii zaznamenali. Podľa odborníkov sa škodlivý dym z týchto požiarov môže rozšíriť až do Európy.

Ako informoval server severe-weather.eu, mračná dymu sú viditeľné najmä nad Spojenými štátmi a Kanadou. Už sa však rozšírili aj nad severný Atlantik a smerujú k Európe. V týchto mrakoch je jedovatý plyn - oxid uhoľnatý.

Najväčšie požiare v histórii Kalifornie:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/severeweatherEU)

Častice tohto jedovatého plynu môžu podľa servera "dosiahnuť veľké vzdialenosti". To znamená, že do Európy sa môžu dostať, hoci sa neobjavia mračná dymu.

Najväčšie požiare v histórii Kalifornie

Lesné požiare v Kalifornii už podľa agentúry Reuters zasiahli rozsiahlu oblasť, ktorá je trikrát väčšia než je mesto Los Angeles. Najhoršia situácia panuje v okolí mesta San Francisco, kde zúri druhý a tretí najväčší požiar v histórii Kalifornie. Situáciu podľa meteorológov zhoršuje aj silný nárazový vietor.

„Búrky s bleskami hroziace nad oblasťou, ktorú sužujú požiare, prestavujú veľké nebezpečenstvo,“ uviedol Brice Bennett, hovorca kalifornského úradu, ktorý má na starosti miestne lesy i ochranu pred požiarmi.

Najväčšie požiare v histórii Kalifornie:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Predpokladá sa, že príčinou terajších rozsiahlych požiarov je vlna horúčav v kombinácii s viac než 13.000 údermi bleskov, ktoré severnú a centrálnu časť Kalifornie zasiahli v posledných dňoch. V nedeľu 16. Augusta bola v kalifornskom Údolí smrti zaznamenaná teplota 54,4 stupňa Celzia, čo by bola najvyššia hodnota nameraná kdekoľvek na Zemi za posledných viac než 100 rokov.

Požiare zničili už veľké
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Jose Carlos Fajardo/Bay Area News Group via AP)

S plameňmi bojujú vyše desaťtisíce hasičov

Plamene dosiaľ usmrtili najmenej sedem ľudí, zničili vyše 1 200 domov a ďalších budov a spálili viac ako 1,2 milióna akrov pôdy.

VIDEO Zničené lesy, strach o domovy a vyhasnuté životy: Kaliforniu stále sužujú požiare

Všadeprítomný dym zasiahol do života väčšiny obyvateľov severnej Kalifornie a bol cítiť až v Kansase. Asi 240.000 miestnych obyvateľov bolo vyzvaných k povinnej evakuácii. Jeden z hlavných požiarov sa dosiaľ podarilo uhasiť len z 22 percent, druhý len z desatiny.

Kaliforniu v posledných dňoch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Elias Funez/The Union)

S požiarmi bojuje vyše 14.000 hasičov. Americký prezident Donald Trump ich označil za veľkú katastrofu, vyhlásil stav núdze a uvoľnil federálnu pomoc.

Viac o téme: KaliforniaPožiareDym
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu