Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Napätie by sa dalo krájať: Litva a Bielorusko sa navzájom obvinili z narušenia hraníc

Litovský prezident Gitanas Nauséda (vpravo), jeho manželka Diana (druhá sprava) a litovskí aktivisti sa účastnia na vytvorení ľudskej reťaze dlhej 34 kilometrov z Vilniusu k bieloruským hraniciam na podporu protestov v Minsku a opozičnej líderky Sviatlany Zobraziť galériu (5)
Litovský prezident Gitanas Nauséda (vpravo), jeho manželka Diana (druhá sprava) a litovskí aktivisti sa účastnia na vytvorení ľudskej reťaze dlhej 34 kilometrov z Vilniusu k bieloruským hraniciam na podporu protestov v Minsku a opozičnej líderky Sviatlany (Zdroj: TASR/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

VILNIUS - Litva a Bielorusko sa v pondelok navzájom obvinili z narušenia štátnych hraníc po tom, čo litovskí demonštranti v prejave solidarity s bieloruskými protestujúcimi vypustili v nedeľu do vzduchu balóny a tie údajne smerovali do Bieloruska. Litva zas tvrdí, že bieloruský vojenský vrtuľník prekročil jej hranice len pár minút predtým, ako sa medzi mestom Vilnius a hranicou štátu chytili za ruky tisíce aktivistov a vytvorili tak ľudskú reťaz.

"Bieloruského veľvyslanca sme si predvolali na ministerstvo zahraničných vecí a odovzdali sme mu sťažnosť z dôvodu narušenia hranice štátu," oznámilo ministerstvo. Bieloruské ministerstvo obrany uviedlo, že zabránilo "pokusu o narušenie" vzdušného priestoru svojej krajiny "sondou tvorenou ôsmimi balónmi s protivládnymi symbolmi".

Ministerstvo dodalo, že "vďaka rozhodnej reakcii posádok vrtuľníkov Mi-24 bol let balónov prerušený bez použitia zbraní". Vytvorením ľudskej reťaze si jej účastníci pripomenuli pokojnú politickú demonštráciu známu ako Baltská reťaz, ktorá sa konala 23. augusta 1989 v troch pobaltských krajinách a zapojili sa do nej dva milióny ľudí.

Dvoch popredných opozičných aktivistov zadržali v Minsku

Bieloruské úrady zatkli v pondelok dvoch popredných opozičných aktivistov, ktorí pomáhali viesť vlnu protestov požadujúcich odstúpenie autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka. Ten je pri moci už 26 rokov a oficiálne zvíťazil aj v prezidentských voľbách z 9. augusta, pokladaných opozíciou či Európskou úniou za zmanipulované. Informácie priniesla tlačová agentúra AP. Bieloruská opozičná Koordinačná rada oznámila, že polícia v hlavnom meste Minsk zadržala jej členov Siarheja Dylevského a Voľhu Kavaľkovovú. Mestská polícia zadržanie potvrdila.

Protesty v Bielorusku.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Dmitri Lovetsky)

Tento krok naznačuje, že prezident Lukašenko je odhodlaný potlačiť masové demonštrácie, ktoré prebiehajú už tretí týždeň. Zásah polície nasledoval deň po tom, čo bolo 65-ročného bieloruského prezidenta vidieť s útočnou puškou kalašnikov, keď priletel vrtuľníkom k svojmu sídlu a neďaleko boli zhromaždení protestujúci ľudia. Najprv v zbrani nemal zásobník, ale neskôr ho tam zasunul. Lukašenko, ktorý rád pestuje auru chlapskosti, tak demonštroval svoju bojovnosť, uviedla agentúra AP.

Lukašenko minulý týždeň varoval Koordinačnú radu pred tým, aby rokovala o prechode moci v štáte, lebo podľa neho môže čeliť trestnému stíhaniu pre obvinenia z vytvorenia "paralelnej vlády". Bieloruská prokuratúra potom začala vyšetrovať členov rady pre obvinenia z oslabovania národnej bezpečnosti. Tieto tvrdenia však členovia rady odmietli.

Napätie by sa dalo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/ Evgeniy Maloletka)

Dylevski zohral hlavnú úlohu pri organizovaní štrajku v minskej továrni na výrobu traktorov, ktorý bol súčasťou protestných akcií robotníkov. Tie minulý týždeň zachvátili všetky najväčšie priemyselné podniky v krajine, čo bola pre Lukašenka veľká výzva. Kavaľkovová je popredná spolupracovníčka hlavnej opozičnej prezidentskej kandidátky Sviatlany Cichanovskej, ktorá sa po voľbách na oficiálny nátlak presťahovala do Litvy.

Zadržanie oboch opozičných aktivistov nasledovalo po nedeľnej demonštrácii v metropole Minsk, ktorá pritiahla odhadovaných až 200.000 ľudí. Tí znova naliehali na Lukašenka, aby odstúpil. Predchádzajúcu nedeľu sa konal podobne veľký protest. Sú to najväčšie demonštrácie, aké bývalá sovietska republika s 9,5 milióna obyvateľmi kedy zažila.

Rusko podľa USA zrejme neplánuje vojenskú intervenciu

Námestník amerického ministra zahraničných vecí Stephen Biegun v pondelok uviedol, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by Rusko plánovalo vojenskú intervenciu v Bielorusku. Minsk zároveň vyzval, aby prepustil všetkých politických väzňov, informovala agentúra Reuters.

Stephen Biegun
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

"Samozrejme by to bolo nanajvýš neželané (ak by Rusko vojensky intervenovalo v Bielorusku), ale nemáme o tom žiadne indikácie okrem verejných vyjadrení, ktoré sme počuli," povedal Biegun v litovskom hlavnom meste Vilnius po stretnutí s bieloruskou opozičnou líderkou Sviatlanou Cichanovskou.

Biegunova návšteva Litvy susediacej s Bieloruskom, nasvedčuje tomu, že USA zohrávajú významnejšiu rolu v snahe vyriešiť konflikt v Bielorusku, kde po prezidentských voľbách, ktoré sa konali 9. augusta, vypukli masové protesty proti znovuzvoleniu Alexandra Lukašenka, poznamenala Reuters. Biegun tento týždeň odcestuje aj na návštevu Ruska a Ukrajiny a vo štvrtok sa vo Viedni stretne so zástupcami Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Sviatlanu Aleksijevičovú čaká vypočúvanie

Nositeľku Nobelovej ceny za literatúru Sviatlanu Aleksijevičovú si v Bielorusku predvolali na vypočúvanie ako svedkyňu v rámci vyšetrovania založenia opozičnej Koordinačnej rady. Oznámilo to v pondelok jej tlačové oddelenie, píše agentúra AFP. Spisovateľka Aleksijevičová (72), ktorá sa stala laureátkou Nobelovej ceny v roku 2015, je členkou novozriadenej Koordinačnej rady, ktorá sa usiluje o pokojný prechod moci v štáte a podporuje líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú.

Svitlana Cichanovská utiekla z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/ AP )

Aleksijevičová sa na vypočúvaní bieloruského vyšetrovacieho výboru zúčastní podľa AFP v stredu o 14.00 h miestneho času (13.00 h SELČ). V utorok majú zase vypočúvať ďalšieho člena rady, bývalého ministra kultúry a diplomata Pavla Latuška. Bieloruská prokuratúra minulý štvrtok vyhlásila, že začala vo veci Koordinačnej rady trestné stíhanie. Prezident Alexandr Lukašenko ju označil za nelegálnu a pohrozil, že ju rozpustí. Polícia v hlavnom meste Minsk zadržala v pondelok dvoch členov Koordinačnej rady Siarheja Dylevského a Voľhu Kavaľkovovú pre podozrenia z organizovania nelegálnych štrajkov.

Viac o téme: Obvinenie BieloruskoLitvaŠtátne hraniceNarušenie hranice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu