Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V USA ide do tuhého: Dôležitý snem demokratov, Obamová si rýpla do Trumpa

Začal sa nominačný snem demokratov Zobraziť galériu (2)
Začal sa nominačný snem demokratov (Zdroj: SITA/AP/Democratic National Convention )

WASHINGTON - V Spojených štátoch sa v pondelok začal štvordňový celoštátny nominačný zjazd Demokratickej strany, ktorý sa vzhľadom na koronavírusovú pandémiu po prvý raz koná prevažne online. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Bývalá prvá dáma USA Michelle Obamová na margo prezidentského kandidáta Joea Bidena vyhlásila, že tento politik vie, "čo je treba" na vyvedenie krajiny z krízy. Nominačný zjazd demokratov sa mal pôvodne konať v meste Milwaukee v štáte Wisconsin.

Obamová ďalej vyhlásila, že Biden bol počas osemročného prezidentského mandátu jej manžela Baracka Obamu "úžasným viceprezidentom". "Poznám Joea. Je to mimoriadne slušný človek, ktorého vedie jeho viera. Vie, čo je treba na záchranu ekonomiky, na zdolanie pandémie a na vedenie krajiny. Bude hovoriť pravdu a dôverovať vede," povedala Obamová, narážajúc na amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorého obviňujú z ignorovania vedeckých rád v boji proti pandémii.

Bývalá prvá dáma USA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Vincent Thian)

Silný odkaz Sandersa

Vermontský senátor a predstaviteľ progresívnej ľavice Bernie Sanders, ktorý bol Bidenovým konkurentom v boji o demokratickú nomináciu, uviedol: "Tieto voľby sú najdôležitejšími v moderných dejinách krajiny. V stávke je budúcnosť našej demokracie a budúcnosť našej planéty." Sanders zdôraznil, že zvoliť Bidena za ďalšieho prezidenta USA je "nevyhnutnosťou".

Nominačný zjazd vyvrcholí vo štvrtok, keď Biden oficiálne prijme nomináciu Demokratickej strany do novembrových volieb hlavy štátu a vystúpi s prejavom. V tandeme s Joeom Bidenom bude v prezidentských voľbách kandidovať afroamerická senátorka Kamala Harrisová. V prípade Bidenovho volebného víťazstva by sa Harrisová stala americkou viceprezidentkou. Ide o prvú černošskú političku na prezidentskej kandidátke niektorej z hlavných amerických politických strán.

Viac o téme: Prezidentské voľbyDemokratiUSAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu