Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Navaľnyj bojuje v Rusku o život: V jeho tele sa nenašli stopy po otrave, ohlásil omský lekár

Ruskí aktivista a politik Alexej Navaľnyj Zobraziť galériu (5)
Ruskí aktivista a politik Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin, File)

OMSK - Nemecko vyslalo v piatok do ruského mesta Omsk záchranárske lietadlo, ktoré má vyzdvihnúť ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Ten bojuje o život v omskej nemocnici a je podozrenie, že ho otrávili. Informovala o tom agentúra AFP.

Lietadlo zdravotníckej služby odštartovalo z bavorského mesta Norimberg o 03.11 h, uviedol denník Bild. Predstaviteľ jednej z nemeckých mimovládnych organizácií ešte predtým pre AFP povedal, že Navaľného je pripravená prijať renomovaná berlínska nemocnica Charité.

Nemocnica v Omsku, v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Sofiychuk)

Navaľnyj (44) pocítil vo štvrtok nevoľnosť počas letu zo sibírskeho mesta Tomsk do Moskvy a neskôr stratil vedomie. Lietadlo núdzovo pristálo v Omsku a politika následne previezli do miestnej nemocnice. Podľa jeho hovorkyne Kiry Jarmyšovej bol Navaľnyj pravdepodobne otrávený neznámou toxickou látkou, ktorá bola primiešaná v šálke čaju. Navaľnyj tento čaj pil na letisku pred odletom a podľa Jarmyšovej to bolo jediné, čo ráno vypil.

Navaľnyj je ostrým kritikom súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina a v minulosti bol viackrát zadržaný. Takisto bol terčom opakovaných vyhrážok.

Lekári neumožnili prevoz

Lekári v nemocnici v ruskom meste Omsk v piatok uviedli, že prevoz opozičného politika Alexeja Navaľného do inej nemocnice nie je v súčasnosti možný z dôvodu nestabilného zdravotného stavu po jeho údajnej otrave. Informovala o tom agentúra AFP.

Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová na Twitteri uviedla, že zákaz prevozu je priamym ohrozením jeho života. "Jeho zotrvanie v omskej nemocnici bez potrebného vybavenia a stanovenia diagnózy je životu nebezpečné," napísala.

Jarmyšová takisto oznámila, že lietadlo, vyslané na prevoz Navaľného na liečbu do Nemecka, má čoskoro pristáť v Omsku. Politikova manželka Julia tvrdí, že lekári držia Navaľného na klinike preto, aby chemikálie, ktoré sa nachádzajú v tele, "zmizli".

V Navaľného tele sa nenašli stopy po otrave

Klinické testy vzoriek odobratých ruskému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému nepreukázali žiadne stopy po otrave. Oznámil to v piatok Anatolij Kaliničenko, zástupca primára jednotky intenzívnej starostlivosti nemocnice v meste Omsk, kde je Navaľnyj hospitalizovaný. Citovali ho agentúry Reuters a TASS.

Zdravotnícky personál pred omskou
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Sofiychuk)

Podľa Kaliničenka sa lekári momentálne nedomnievajú, že bol Navaľnyj otrávený. "Nijaká otrava či stopy po otrave sa v jeho tele nenašli. Pripúšťam, že diagnózu otravy sme ešte celkom nevylúčili. Nemyslíme si však, že pacient bol otrávený," povedal Kaliničenko. Dodal, že lekári už "v podstate" dospeli k diagnóze, ktorú však pre médiá nezverejnia, no už o nej upovedomili manželku a brata Navaľného.

Navaľného stav mohla spôsobiť porucha metabolizmu

Zdravotné ťažkosti ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý upadol do kómy v dôsledku údajnej otravy, mohla vyvolať porucha metabolizmu. Uviedol to hlavný lekár omskej nemocnice Alexander Murakovskij, píše agentúra Reuters. Podľa Murakovského mohla Navaľného stav spôsobiť práve metabolická porucha, v dôsledku ktorej mu prudko poklesla hladina cukru v krvi, uviedli ruské štátne médiá. Lekári majú podľa Murakovského momentálne niekoľko pracovných hypotéz príčin Navaľného stavu, z ktorých sa najviac pravdepodobnou momentálne javí porucha metabolizmu karbohydrátov.  

Manželka požiadala Putina o prevoz

Manželka ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorý upadol do kómy v dôsledku údajnej otravy, sa v piatok obrátila priamo na ruského prezidenta Vladimira Putina so žiadosťou o povolenie prevozu jej manžela do nemocnice v Nemecku. Informovala o tom agentúra AFP. Julija Navaľná zverejnila na účte svojho manžela na Twitteri list adresovaný Putinovi. "Oficiálne Vás žiadam o povolenie vziať Alexeja Navaľného do Nemecka," napísala v ňom. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v súvislosti s prevozom Navaľného krátko predtým uviedol, že ide o rozhodnutie, ktoré je výlučne v kompetencii omských lekárov a okrem ich úsudku v prevoze nič nebráni.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Na vlasoch a rukách Navaľného našli stopy

Predstavitelia ministerstva zdravotníctva ruskej sibírskej oblasti, kde v nemocnici v meste Omsk liečia kritika Kremľa Alexeja Navaľného, v piatok oznámili, že policajné laboratórium našlo na jeho vlasoch a rukách chemickú látku priemyselného pôvodu. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Navaľného spojenci požiadali o pomoc

Prívrženci ruského opozičného lídra a kritika Kremľa Alexeja Navaľného sa v piatok obrátili na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu so žiadosťou o pomoc s jeho prevozom zo Sibíri do Nemecka. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ESĽP. Navaľného spojenci ESĽP vyzvali, aby "požiadal ruskú vládu, aby povolila prevoz Navaľného do Nemecka za účelom liečby", uviedol ESĽP s tým, že tento prípad "prešetria v nasledujúcich dňoch".

Nemeckí lekári sú schopní a ochotní previezť Navaľného

Zdravotný stav kritika Kremľa Alexeja Navaľného, ktorý sa po pravdepodobnej otrave nachádza v nemocnici v ruskom meste Omsk, je podľa nemeckých lekárov vhodný na letecký transport do Nemecka, kde mu má byť poskytnutá patričná starostlivosť. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie nezávislej organizácie Cinema for Peace, ktorá lietadlo s lekármi do Ruska vyslala.

"Od nemeckého tímu lekárov sme počuli, že sú schopní a ochotní previezť pána Navaľného do Berlína a že je to aj želaním jeho rodiny," uviedla Cinema for Peace. "Ruskí predstavitelia uviedli, že s nemeckými lekármi konzultovali, že preňho (Navaľného) nie je bezpečné cestovať. To nie je pravda," dodali aktivisti zo spomínanej organizácie.

Ruskí lekári povolili prevoz Navaľného do Nemecka

Ruskí lekári povolili v piatok popoludní prevoz kritika Kremľa Alexeja Navaľného z nemocnice v ruskom meste Omsk, kde je od štvrtka hospitalizovaný z dôvodu možnej otravy, do nemocnice Charité v nemeckom hlavnom meste Berlín. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruských zdravotníckych predstaviteľov.

Viac o téme: ZáchranaOtravaNemeckoAlexej Navaľný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu