Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pekingom dosadená hongkonská vláda úraduje: Z učebníc nariadila odstrániť citlivý obsah

Demonštranti protestujú proti novému zákonu Zobraziť galériu (2)
Demonštranti protestujú proti novému zákonu (Zdroj: SITA/AP/Vincent Yu)

HONGKONG - Hongkonská vláda nariadila vydavateľom odstrániť politicky "citlivý" obsah z učebníc stredných škôl. V dôsledku nového zákona o národnej bezpečnosti boli miestne školy a knižnice nútené stiahnuť niektoré knihy, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne médiá.

Z učebníc určených na formovanie kritického myslenia boli odstránené pasáže o občianskej neposlušnosti, fotografie istých protestných sloganov a tiež názvy niektorých politických strán. Podľa vlády, ktorú v Hongkongu dosadil Peking, sú úpravy potrebné "s cieľom odstránenia nepresností z minulosti".

Táto cenzúra je podľa agentúry AFP ďalším krokom v snahách potlačiť disent v meste, ktorým v ostatnom období otriasli protesty v boji za demokratickú reformu a zodpovednosť polície. Miestny spolok učiteľov opatrenia kritizuje a úrad pre vzdelávanie obviňuje z politickej cenzúry.

Podľa spolku opatrenia "prekrúcajú realitu v spoločnosti". Hongkonská vláda tvrdí, že úpravy pomôžu študentom v "rozvoji pozitívnych hodnôt", a obvinenia z politickej cenzúry odmieta.

Vláda odsúdila rozhodnutie USA pozastaviť platnosť dohody s Hongkongom

Hongkonská vláda odsúdila vo štvrtok rozhodnutie Spojených štátov pozastaviť platnosť dohody o vydávaní osôb a oslobodení od platenia daní z príjmu z lodnej prepravy tovarov. Podľa Hongkongu je tento krok USA iba nástrojom geopolitických hier. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

USA sa v stredu stali zatiaľ poslednou krajinou, ktorá sa rozhodla pozastaviť túto dohodu. Predtým tak urobili Británia, Nemecko, Austrália, Kanada či Nový Zéland. Čína reagovala recipročne. "Jednostranné rozhodnutie USA odráža neúctu americkej administratívy k bilateralizmu a multilateralizmu a medzinárodné spoločenstvo by takéto chovanie malo odsúdiť," uvádza sa vo vyhlásení hongkonskej vlády.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky, File)

Tento krok Hongkong považuje "za snahu o poškodenie vzájomných čínsko-amerických vzťahov, pričom USA v tejto geopolitickej hre využívajú Hongkong ako pešiaka." Vláda dodala, že tieto bilaterálne dohody boli uzavreté v dobrej viere priniesť úžitok obom stranám.

Spomínané krajiny pozastavili platnosť bilaterálnej dohody s Hongkongom v reakcii na prijatie nového zákona o národnej bezpečnosti pre toto čínske autonómne územie, ktorý nadobudol účinnosť koncom júna a vyvolal obavy medzi prodemokratickými aktivistami v Hongkongu. Prijatie zákona si vyslúžilo taktiež kritiku od zahraničných vlád. Mnohí sa totiž obávajú, že táto nová právna norma bude v Hongkongu použitá na potlačenie akéhokoľvek nesúhlasu s vládou.

Viac o téme: VládaUčebniceObsahČínaPekingHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu