Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Napäté vzťahy medzi USA a Čínou: Vojenská loď pri Taiwane, Spojené štáty opäť provokujú

(Zdroj: SITA/Greek Defense Ministry via AP)

TCHAJ-PEJ - Loď námorných síl Spojených štátov v priebehu posledných dvoch týždňov už druhýkrát preplávala politicky citlivým Taiwanským prielivom. Deje sa tak v čase napätia medzi USA a Čínou, ktorá považuje Taiwan za svoje územie. V pondelok o tom informovali americké námorníctvo a taiwanské ministerstvo obrany, píše agentúra Reuters.

Torpédoborec uspôsobený na ovládanie riadených striel triedy Arleigh Burke podľa americkej strany v nedeľu vykonal "bežný prechod Taiwanským prielivom" v súlade s medzinárodným právom. "Preplavenie lode cez prieliv ukazuje záväzok Spojených štátov slobodnému a otvorenému Indo-tichomorskému regiónu. Americké námorníctvo bude naďalej pokračovať v preletoch, bude sa preplavovať a bude pôsobiť kdekoľvek, kde to medzinárodné právo povoľuje," vyjadril sa jeden z predstaviteľ vojenského námorníctva.

Loď podľa taiwanského rezortu obrany vykonávala "štandardnú misiu", pričom celú situáciu označilo za "normálnu". Viac informácii však neposkytlo. Spojené štáty sú hlavným dodávateľom zbraní na Taiwan a zároveň ich najsilnejším spojencom. Iná vojenská loď USA preplávala rovnakým priestorom v Juhočínskom mori, ktorý oddeľuje ostrov Taiwan od pevninskej Číny, 18. augusta. Čínska armáda vtedy tento krok označila za "mimoriadne nebezpečný".

Čína a USA posledné mesiace stupňujú svoje vojenské aktivity v regióne - ako v okolí Taiwanu, tak aj v spornej oblasti Juhočínskeho mora. Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen minulý týždeň vyjadrila obavy, aby zvýšená vojenská činnosť oboch strán nevyústila do "neúmyselného konfliktu".

Viac o téme: LoďUSAČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu