Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Strana Za ľudí presadzuje cielené sankcie a pomoc pre občanov Bieloruska

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - Je neprípustné násilie, ktoré bieloruský režim používa voči vlastným občanom. Uviedla to predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Jej strana presadzuje cielené sankcie zamerané na osoby, ktoré páchajú násilie, a tiež pozitívnu pomoc a podporu pre občanov Bieloruska napríklad vo forme štipendií pre študentov. "Ľudia v Bielorusku si majú právo slobodne a v spravodlivých voľbách zvoliť vedenie svojej krajiny. Musíme urobiť maximum preto, aby sa im to podarilo. Najefektívnejší prístup je na úrovni celej Európskej únie," doplnila Remišová.

V Bielorusku sa po prezidentských voľbách z 9. augusta konajú protestné akcie, na ktorých dochádza k potýčkam medzi ich účastníkmi a bezpečnostnými zložkami. Demonštranti tiež odmietajú oficiálne výsledky volieb, podľa ktorých znova jasne zvíťazil dlhoročný prezident Alexander Lukašenko. Polícia počas násilných zásahov voči protestujúcim zatkla vyše 6700 ľudí, z ktorých niektorí už boli prepustení. Stovky osôb utrpeli zranenia a predstavitelia Bieloruska potvrdili dve úmrtia počas nepokojov.

Viac o téme: PomocSankcieBieloruskoVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu