Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Premiérka Nového Zélandu rázne zakročila: Odklad volieb o štyri týždne

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová počas tlačovej konferencie vo Wellingtone.
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová počas tlačovej konferencie vo Wellingtone. (Zdroj: TASR/Mark Mitchell/New Zealand Herald via AP)

WELLINGTON - Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v pondelok odložila blížiace sa parlamentné voľby na Novom Zélande o štyri týždne, na 17. októbra, nakoľko opätovné objavenie sa koronavírusu v krajine a následné opatrenia bránili vedeniu volebnej kampane. Informovala o tom agentúra AFP.

"Toto rozhodnutie poskytne všetkým stranám priestor na vedenie kampane počas nasledujúcich deviatich týždňov a volebnej komisii dostatok času na zabezpečenie toho, aby sa voľby mohli uskutočniť," uviedla premiérka.  

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Pôvodný termín volieb na Novom Zélande bol stanovený na 19. septembra. Krajina bojuje s návratom koronavírusu, v dôsledku ktorého sa minulý týždeň ocitlo najväčšie novozélandské mesto Auckland v karanténe. Ardernová uviedla, že strávila víkend konzultáciami s vedúcimi predstaviteľmi strán a volebnou komisiou o dátume volieb.

Objavenie sa nových prípadov nákazy koronavírusom ukončilo obdobie 102 dní bez lokálneho prenosu na Novom Zélande. V krajine zaznamenali v piatok (14. augusta) 13 nových prípadov nákazy koronavírusom, z ktorých 12 sa spájalo s jedinou rodinou v Aucklande. Do nedele sa počet potvrdených prípadov v Aucklande rozrástol na 49.

Viac o téme: VoľbyPandémiaOdkladNový ZélandWellingtonKoronavírusJacinda Ardernová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu