Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lukašenko svojich podporovateľov vyzval, aby bránili nezávislosť Bieloruska

Alexandr Lukašenko
Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Andrei Stasevich/BelTA, Pool Photo via AP)

MINSK - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko svojich podporovateľov na nedeľňajšom zhromaždení v Minsku vyzval, aby bránili nezávislosť krajiny. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

"Nezavolal som vás sem preto, aby ste bránili mňa, ale aby ste po prvý raz za štvrťstoročie bránili svoju krajinu a jej nezávislosť," povedal. Tisíce ľudí sa v nedeľu zhromaždili v bieloruskom hlavnom meste Minsk, aby vyjadrili Lukašenkovi podporu. Účastníci počas čakania na príchod prezidenta skandovali pokriky ako "Majdan sa neuskutoční", odkazujúc na revolúciu na susednej Ukrajine z roku 2014.

Prezident podľa AFP trval na zákonnosti minulotýždňových prezidentských volieb, v ktorých si víťazstvom zabezpečil šiesty mandát vo funkcii hlavy štátu. Lukašenko je na čele krajiny od roku 1994. Desaťtisíce opozičných demonštrantov sa v nedeľu zúčastnili na "Pochode za slobodu" v Minsku, píše AFP. Účastníci skandovali "Odíď!" a pochodovali centrom metropoly.

Stúpenci opozície vychádzajú do ulíc každý deň od prezidentských volieb z 9. augusta, ktoré boli podľa nich zmanipulované. Prezident Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov získal 80 percent hlasov. Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská dostala podľa týchto údajov desať percent hlasov.

Viac o téme: VoľbyBieloruskoAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu