Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

UNICEF je znepokojený nadmerným použitím sily v Bielorusku, najmä proti deťom

Protesty v Bielorusku
Protesty v Bielorusku (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

ŽENEVA - Detský fond OSN (UNICEF) v piatok uvítal prepustenie maloletých osôb vzatých do väzby počas povolebných protestov v Bielorusku. UNICEF je však naďalej vážne znepokojený správami o nadmernom použití sily policajtmi proti maloletým účastníkom protestov.

UNICEF upozornil, že deti a mládež v Bielorusku boli svedkami politického násilia a "až príliš veľa ich priamo trpelo". "Vyžadujú si okamžitú lekársku, psychologickú a právnu podporu," apeloval UNICEF. Počas šiestich dní, ktoré uplynuli od volieb, sa v uliciach bieloruských miest schádzajú tisíce ľudí protestujúcich proti Lukašenkovi vyhlásenému medzičasom už aj oficiálne za víťaza volieb so ziskom 80,08 percenta hlasov.

Bieloruské bezpečnostné zložky proti týmto pokojným demonštrantom zasahujú hrubou silou, pričom v snahe rozohnať ich voči nim používajú slzotvorný plyn, vodné delá či streľbu gumenými projektilmi. Stovky demonštrantov pri tom utrpeli zranenia. Polícia súčasne zadržala najmenej 6700 ľudí, ktorých v noci na piatok začala postupne prepúšťať z väzby. Ministerstvo vnútra v piatok informovalo, že v piatok na slobodu vyšlo viac ako 2000 ľudí.

Títo ľudia po svojom prepustení na slobodu podali svedectvo o krutom zaobchádzaní zo strany dozorujúcich policajtov. Mnohí ukázali, že majú na tele stopy po fyzickom násilí - modriny, rozsiahle podliatiny, zlomeniny, vybité zuby či monokle pod očami.

V uplynulých dňoch sa pred väznicami zhromažďovali príbuzní či sympatizanti zadržaných, ktorí na nich podporu z času na čas tlieskali. Podľa slov prepustených po každom takomto potlesku nasledovali zo strany dozorcov represie voči zadržaným.

Aktivista z bieloruského ľudskoprávneho združenia Viasna, Valentin Stefanovič, pre portál Meduza.io povedal, že niekoľko týždňov pred voľbami úrady nariadili uvoľniť miesta vo vyšetrovacích väzniciach v Minsku, keďže zjavne očakávali vysoké počty zadržaných po voľbách.

Viac o téme: NásilieSilaZnepokojenieBieloruskoUNICEF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu