Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Turecko, Palestínčania a Irán dohodu medzi Izraelom a SAE odsúdili, Nemecko má iný názor

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas
Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas (Zdroj: SITA/Sven Hoppe/dpa via AP)

BERLÍN - Nemecko v piatok privítalo "historickú" dohodu medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi (SAE), na základe ktorej židovský štát odloží anexiu území v Predjordánsku. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa.

Normalizácia vzťahov medzi oboma krajinami "je významným príspevkom k mieru v tejto oblasti," povedal nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Izrael v rámci tejto dohody súhlasil s tým, že "pozastaví" plány na pripojenie židovských osád a ďalších území v okupovanom Predjordánsku.

Dosiahnutie prelomovej dohody oznámil vo štvrtok na Twitteri americký prezident Donald Trump, pričom zverejnil aj príslušné spoločné vyhlásenie Spojených štátov, SAE a Izraela. Po podpise uvedenej dohody, ku ktorému ešte nedošlo, by sa SAE po Egypte a Jordánsku stali treťou arabskou krajinou, ktorá by s Izraelom nadviazala aktívne diplomatické vzťahy. Dohodu medzi Izraelom a SAE už odsúdili Turecko, Palestínčania a Irán. Iránske ministerstvo zahraničných vecí ju označilo za "strategickú hlúposť".

Turecko môže prerušiť diplomatické styky so SAE

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok uviedol, že Turecko by mohlo prerušiť diplomatické styku so Spojenými arabskými emirátmi (SAE) po tom, čo táto krajina uzavrela prelomovú zmluvu s Izraelom. Informovala o tom agentúra AFP.

"Dal som ministrovi zahraničných vecí príkaz. Povedal som mu, že by sme mohli prerušiť diplomatické styky s Abú Zabí alebo odvolať veľvyslanca," povedal na tlačovej konferencii v Istanbule Erdogan.

Viac o téme: DohodaNemeckoIzraelSAE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu