Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Počet infikovaných v Chorvátsku láme rekordy: Hromadná nákaza dovolenkárov po návrate z Makarskej

Makarská sa stala novým epicentrom šírenia koronavírusu. Ilustračné foto. Zobraziť galériu (2)
Makarská sa stala novým epicentrom šírenia koronavírusu. Ilustračné foto. (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Nákaza Covidom-19 sa za týždeň do stredy 12. augusta preukázala u 71 Čechov, ktorí sa zdržiavali v Chorvátsku. Od začiatku prázdnin ich je 107, v zahraničí sa celkovo pravdepodobne nakazilo okolo 250 ľudí. Podľa odborníkov je podiel importovaných nákaz zanedbateľný, od začiatku júla sa počet nových prípadov Covidu-19 v Česku zvýšil o 7000. Rakúšania zas hlásia až 23 nakazených z konkrétneho obľúbeného chorvátskeho letoviska Makarská.

Chorvátsko patrí dlhodobo k najobľúbenejším letným cieľom českých turistov. Vlani ich tam viacdenné pobyty podľa Českého štatistického úradu strávilo 740.000 ľudí. Podľa dát Chorvátskeho turistického zväzu bolo v krajine viac ako 107.000 Čechov. V krajine sa koronavírusom doteraz nakazilo 5870 ľudí, 160 z nich zomrelo. Najviac nakazených je v hlavnom meste Záhrebe, turisti ale smerujú skôr na pobrežie.

Ministerstvo upozorňuje, že presné miesto nakazenia je neisté. "Inkubačná doba ochorenia covid-19 sa pohybuje v rozmedzí dva až 14 dní, priemerne päť až šesť dní, ale stretávame sa aj s prípadmi, kedy sa prvé príznaky objavili až na konci inkubačnej doby. Z tohto dôvodu nie je možné s istotou určiť miesto a čas nákazy , najmä v situácii, keď nepoznáme zdroj, teda nevieme, či bola osoba v kontakte s potvrdeným prípadom," upozorňuje ministerstvo zdravotníctva.

Česi, u ktorých sa nákaza preukázala za minulý týždeň, sa podľa údajov ministerstva zdravotníctva pravdepodobne nakazili aj na Slovensku (10), v Poľsku (6) v Španielsku (4) alebo na Malte (4). Od začiatku prázdnin najviac ľudí ochorelo po návrate z Chorvátska (107), Rakúska (23), Slovenska (20) a Srbska (10). Podľa dát ministerstva zahraničných vecí ČR považuje za rizikové krajiny len Egypt a Rumunsko. V Egypte sa nakazil jeden Čech, v Rumunsku štyria.

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Česku od začiatku epidémie presiahol 19.000. V stredu pribudlo 292 pozitívnych testov na celkových 19.075. Od polovice júla vytrvalo rastie počet ľudí aktuálne trpiacich Covidom-19. Teraz je ich 5277, najviac od začiatku epidémie. Vyliečených je zhruba 68 percent nakazených, 391 ľudí s ochorením Covid-19 zomrelo.

Rakúšania sa nakazili na Makarskej

V severorakúskej spolkovej krajine Horné Rakúsko úrady registrujú už 23 ľudí, ktorí sa nakazili koronavírusom na dovolenke v obľúbenom chorvátskom letovisku Makarská. Podľa agentúry APA išlo vo všetkých prípadoch o turistov, ktorí k moru cestovali individuálne autom. Hygienici teraz preto všetkým, ktorí sa z Makarskej vracajú, odporúčajú pozorne sledovať prípadné symptómy ochorenia a prípadne kontaktovať zdravotníkov.

Makarská sa stala novým
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Horné Rakúsko susedí s Českom a podľa APA teraz hygienici nové epicentrum nákazy medzi navrátilcami z Makarskej pozorne sledujú. Od utorka sa počet odhalených prípadov medzi turistami zvýšil so šiestich na 23. infikovali ľudia, ktorí k moru vyrazili  s rodinou, ale aj členovia menších skupín priateľov, ale aj tí, ktorí vyrazili na dovolenku sami.

V Hornom Rakúsku teraz je 225 ľudí nakazených koronavírusom, v celom Rakúsku je aktívnych  1523 prípadov. Počet pozitívne testovaných osôb začal v poslednej dobe v Rakúsku stúpať - v stredu úrady odhalili za deň 194 nakazených, dnes to bolo 155.

Taliansko nariadilo povinné testy pre navrátilcov z Chorvátska

Taliansko bude s platnosťou od dnes požadovať, aby sa všetci cestovatelia pri návrate z Chorvátska, Grécka, Španielska a Malty nechali povinne testovať na koronavírus, alebo sa pri príchode preukázali negatívnym testom. Úrady chcú vďaka novému pravidlu znížiť počet importovaných prípadov nákazy z krajín, ktoré teraz považujú za rizikové.

Povinnosť nechať sa otestovať v priebehu 48 hodín po prekročení talianskych hraníc platí pre všetkých, ktorí boli v daných krajinách dlhšiu dobu, ale aj pre tých, ktorí nimi len prechádzali. Kým nebudú mať v ruke negatívny výsledok, musia zostať v karanténe. Ďalšou možnosťou je predložiť po príchode potvrdenie o negatívnom výsledku testu na koronavírus, ktoré nebude staršia ako 72 hodín.

Talianske ministerstvo zdravotníctva už v stredu odporučilo regiónom, aby vykonávali ľuďom pri návrate z ciest zo štyroch spomínaných krajín testy na koronavírus. Odo dneška je to už povinné.

V Taliansku poslednou dobou opäť mierne rastie počet novo odhalených prípadov nákazy. V stredu bolo novo infikovaných 481, o deň skôr 412.

Viac o téme: DovolenkaNákazaChorvátskoMakarskáKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu