Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čínsky parlament rozhodol jednomyseľne: Najmenej o rok predĺžil mandát hongkonských poslancov

Mladí opoziční kandidáti, ktoré boli vylúčení z možnosti kandidovať vo voľbách Zobraziť galériu (3)
Mladí opoziční kandidáti, ktoré boli vylúčení z možnosti kandidovať vo voľbách (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

PEKING - Stály výbor čínskeho parlamentu v utorok najmenej o rok predĺžil mandát hongkonských poslancov, ktorý sa im mal pôvodne skončiť k 30. septembru. Podľa agentúry AFP sa Čína takto snaží zaplniť vákuum, ktoré vzniklo odložením volieb v tejto bývalej britskej kolónii.

Voľby, pôvodne vypísané na 6. septembra, boli pre nárast počtu nakazených novým druhom koronavírusu preložené na 5. septembra 2021. Toto rozhodnutie propekinských hongkonských úradov vyvolalo protesty tamojších prodemokratických síl i znepokojenie Západu. Vďaka utorkovému uzneseniu stáleho výboru čínskeho parlamentu tak zákonodarcovia hongkonskej legislatívnej rady, známej ako LegCo, zostanú vo funkciách minimálne dovtedy, kým nebudú na štyri roky zvolení ich nástupcovia.

Tam Yiu-chung, jediný zástupca Hongkongu v stálom výbore čínskeho parlamentu, pre AFP uviedol, že návrh na predĺženie funkčného obdobia hongkonskej legislatívnej rady bol prijatý jednomyseľne. Ešte pred rozhodnutím o odklade volieb hongkonské vedenie vyradilo z možnosti kandidovať 12 prodemokratických aktivistov. Z rezolúcie prijatej v utorok čínskym parlamentom nie je jasné, či mandát bude predĺžený aj štyrom poslancom, ktorí sa nedávno ocitli medzi týmito vyradenými zákonodarcami.

Demonštranti protestujú proti novému
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Vincent Yu)

Tam Yiu-chung súčasne odmietol obavy, že uznesenie čínskeho parlamentu umožní hongkonskej legislatívnej rade, v ktorej dominujú pekinskí lojalisti, neobmedzené vládnutie — namiesto zmien jej zloženia prostredníctvom volieb. Uznesenie čínskeho parlamentu v Hongkongu podporilo 42 propekinských zákonodarcov.

Vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že čínsky parlament "v plnej miere zohľadnil súčasnú osobitnú situáciu, ktorej čelí hongkonská spoločnosť, a rešpektoval stanovisko hongkonskej vlády". Propekinskí hongkonskí poslanci vyzvali tiež všetkých zákonodarcov, ktorí zostávajú v legislatívnej rade, aby spolupracovali a zabezpečili účinné fungovanie zákonodarného zboru.

Mediálneho magnáta Jimmyho Laia prepustili na kauciu

Hongkonský mediálny magnát Jimmy Lai, ktorého v pondelok zatkla polícia na základe nového čínskeho zákona o národnej bezpečnosti, bol v utorok prepustený na kauciu. Informovala o tom agentúra AFP. Lai, ktorý patrí medzi popredné osobnosti hongkonského prodemokratického tábora, opustil hongkonskú policajnú stanicu zhruba o polnoci miestneho času (18.00 h SELČ).

Mediálneho magnáta zatkli okrem iného pre obvinenie z tajnej dohody so zahraničnými silami - ide o jeden z novozavedených trestných činov zavedených v rámci zákona o národnej bezpečnosti. V rámci prejavu solidarity so zatknutým Jimmym Laiom si Hongkončania v utorok hromadne kupovali utorkové vydanie jeho denníka Apple Daily. Noviny tvrdia, že namiesto obvyklých 70.000 výtlačkov vyšli 550-tisícovom náklade.

Zadržaný Jimmy Lai
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Laiovo zatknutie taktiež vyvolalo hromadný nákup akcií jeho mediálnej skupiny a ich hodnota vzrástla za jeden deň o 1000 percent. Zásahy proti prodemokratickým aktivistom v Hongkongu sa vystupňovali od konca júna, keď Čína uviedla do platnosti nový zákon o národnej bezpečnosti. Tieto zásahy vyvolali znepokojenie na Západe a obavy o osud miliónov ľudí, ktorí vlani protestovali proti rastúcemu vplyvu Číny na poloautómnom území Hongkongu.

Kontroverzne prijímaný čínsky zákon umožňuje stíhanie osôb za rozsiahle spektrum aktivít údajne smerujúcich k odtrhnutiu Hongkongu od Číny. Previnilcom hrozia väzenské tresty od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživotie. Podľa kritikov zákon obmedzuje doterajšie slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala bývalú britskú kolóniu pod svoju správu. Hongkong sa vtedy stal osobitnou administratívnou oblasťou Číny na základe princípu "jedna krajina, dva systémy".  

Viac o téme: VoľbyPoslanciMandátČínaHongkongKoronavírusParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu