Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Aktivistka Chowová v rukách polície, podnecovanie odtrhnutia Hongkongu od Číny sa jej vypomstilo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

KONGKONG - V Hongkongu zatkli v pondelok známu prodemokratickú aktivistku Agnes Chowovú na základe nového čínskeho zákona o národnej bezpečnosti. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z polície a na príspevok z aktivistkinho facebookového profilu.

"Je potvrdené, že Agnes Chowová bola zatknutá za podnecovanie odtrhnutia (Hongkongu od Číny) na základe zákona o národnej bezpečnosti," píše sa v príspevku na Chowovej profile. Zdroj z prostredia polície pre AFP uviedol, že okrem Chowovej bezpečnostné zložky zatkli ešte ďalších deväť ľudí.

Zákon o národnej bezpečnosti v Hongkongu, ktorý Čína uviedla do platnosti koncom júna, vyvolal obavy medzi hongkonskými prodemokratickými aktivistami a takisto si vyslúžil kritiku zo strany viacerých zahraničných predstaviteľov.

Mnohí sa obávajú, že táto právna norma bude v Hongkongu, osobitnej administratívnej oblasti Číny,  použitá na potlačenie akéhokoľvek nesúhlasu so systémom. Chowová bola členkou prodemokratického hnutia Demosisto (Siang-kang čung-č'). Koncom júna sa členstva v hnutí vzdala spoločne s jej ďalšími tromi lídrami na protest proti novému čínskemu zákonu o národnej bezpečnosti.  

Podľa kritikov tento zákon obmedzí slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala bývalú britskú kolóniu pod svoju správu. Hongkong sa vtedy stal autonómnym územím Číny na základe princípu "jedna krajina, dva systémy". 

Viac o téme: AktivistkaHongkongAgnes Chowovú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu