Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Horor v priamom prenose! Svedkom tuhla krv v žilách, žena sa topila len v metrovej hĺbke

Na miesto smerovali aj leteckí záchranári. Zobraziť galériu (2)
Na miesto smerovali aj leteckí záchranári. (Zdroj: Facebook/Hejnice u Liberce)

HEJNICE - Uplynulý víkend bol slnečný, množstvo ľudí teda smerovalo k vode. Aj leto však prináša svoje obete. V nedeľu na jednom z bratislavských kúpalísk vyhasol život asi 60-ročnej ženy. V susednom Česku sa k tragédii schyľovalo v sobotu. Pohotoví svedkovia sa však postarali o šťastný koniec drámy.

Horor v priamom prenose sa odohral na kúpalisku v meste Hejnice. Topiť sa začala 53-ročná žena. Záchranu života majú na svedomí svedkovia, medzi ktorými boli aj miestni hasiči. Správu priniesol český iDnes.

O život bojovali desiatky minút

Resuscitácia trvala niekoľko desiatok minút. Uviedol to hovorca krajskej záchrannej služby Michael Georgiev. Ženu neskôr zdravotníci transportovali na ARO libereckej nemocnice. 

Starosta mesta Hejnice Jaroslav Demčák priblížil, že žena sa začala topiť v asi metrovej hĺbke prírodnej nádrže. "Zhodou okolností boli v tú dobu na kúpalisku dvaja naši hasiči a keď videli, čo sa deje, tak jeden bežal po defibrilátor, ktorý bol v garáži asi 300 metrov od miesta," popísal.

V záchrane života hralo podľa dostupných informácií dôležitú rolu práve použitie defibrilátora. Ten majú k dispozícii záchranné zložky, no v Česku ho nájdete aj v navštevovaných turistických lokalitách. 

Okolnosti vyšetruje polícia

Za akých okolností sa žena začala topiť zatiaľ nie je známe. Prípad ale putoval do rúk polície. Isté je, že topenie vo vode, kde daná osoba dočiahne na dno, nie je až tak neobvyklé. Český web dal do popredia webové stránky Fakulty športových štúdií na Masarykovej univerzite.

Tragédia na bratislavskom kúpalisku! Ženu vytiahli z bazéna bez známok života: Snažili sa ju oživovať desiatky minút

Podľa nich sa môže človek začať topiť z dôvodu srdcového záchvatu, prípadne ak má epileptický záchvat či mŕtvicu. Topenie môže nastať aj v prípade, že osoba vdýchne vodu. Existujú aj prípady takzvaného suchého topenia, ktoré sa skloňuje prevažne v súvislosti s deťmi.

"Ide o podráždenie hlasivkovej štrbiny vodou, čím dôjde ku kŕču a uzáveru hlasivkovej štrbiny. Následkom toho sa topiaci začne dusiť - do pľúc sa cez laryngospazmus nemôže dostať žiadna voda a topiaci sa udusí bez prieniku vody do pľúc," znie popis na fakultnom webe.

Viac o téme: ZáchranaČeskoTopenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu