Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Federálne sily budú v Portlande až do vyčistenia mesta od anarchistov, povedal Trump

Americký prezident Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Federálne bezpečnostné zložky, ktoré boli pre týždne trvajúce protesty rozmiestnené v meste Portland v štáte Oregon, zostanú na mieste až do "vyčistenia mesta od anarchistov a agitátorov". Oznámil to v sobotu na svojom twitterovom účte americký prezident Donald Trump, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Rozhodnutie Trumpovej administratívy nasadiť federálne sily v Portlande prišlo pred viac ako týždňom aj napriek nesúhlasu oregonskej guvernérky Kate Brownovej a tamojšieho starostu Teda Wheelera. Kritici tieto polovojenské oddiely obviňujú z tvrdých zákrokov voči demonštrantom, ktorí sa správali väčšinou pokojne.

Federálne bezpečnostné zložky sa podľa pôvodného plánu mali vo štvrtok postupne začať sťahovať z mesta. Úradujúci minister vnútornej bezpečnosti USA Chad Wolf však v tejto súvislosti predtým zdôraznil, že federálne sily tam zostanú dovtedy, kým si nebudú isté, že sa budova súdu nestane opäť terčom útokov demonštrantov.

V Portlande zúria násilné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Portlandská polícia v piatok v očakávaní postupného sťahovania federálnych síl zabezpečila parky a okolité cesty v blízkosti centra mesta. Stovky demonštrantov sa však podľa AFP v piatok v noci stále nachádzali v uliciach v centre Portlandu, pričom naokolo sa nenachádzali žiadni príslušníci bezpečnostných zložiek.

Demokrati Trumpovi vyčítajú, že situáciu v Portlande nechal zámerne eskalovať, aby v predvolebnej kampani pred novembrovými prezidentským voľbami zabodoval u voličov s témou bezpečnosti. Trump opakovane pohrozil vyslaním federálnych jednotiek aj do iných miest USA. Protesty v Spojených štátoch podnietila násilná smrť Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel 25. mája v Minneapolise v štáte Minnesota po zásahu belošských policajtov.

Viac o téme: Donald TrumpWashingtonPortlandSpojené štátyFederálne sily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu