Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Iracká poslankyňa svoj boj prehrala: Prípady infekcie stúpli o 600 percent

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohammad Ghadamali, File)

BAGDAD - Iracká zákonodarkyňa Ghída Kambašová v piatok zomrela na nákazu novým koronavírusom, oznámil parlament v Bagdade. Ide o prvého jeho člena, ktorý podľahol koronavírusu, mohutne sa šíriaceho po krajine. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP.

Kambašová (46) bola členkou parlamentu tri funkčné obdobia a pochádzala z mesta Bakúba severovýchodne od metropoly Bagdad. Pomáhala schváliť zákony o reforme vzdelávania a sociálnej starostlivosti. Zanechala po sebe štyri deti. Predseda parlamentu Muhammad al-Halbúsí minulý mesiac oznámil, že ochorenie COVID-19 sa potvrdilo už u 20 zákonodarcov.

Celkovo iracké ministerstvo zdravotníctva hlásilo približne 70.000 prípadov nákazy, z ktorých takmer 3000 sa skončilo smrťou a 40.000 pacientov sa vyliečilo. Po pomerne pomalom šírení nákazy prvých päť mesiacov roka 2020 sa počet prípadov len v júni zvýšil o 600 percent, uviedla humanitárna organizácia Medzinárodný záchranný výbor (IRC).

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Miera šírenia ochorenia COVID-19 po Iraku je extrémne znepokojujúca," povedala iracká riaditeľka IRC Christine Petrieová. Iracký zdravotnícky systém - už vyčerpaný dlhými rokmi vojny a slabými investíciami - je stúpajúcimi počtami nakazených preťažený.

Dochádza tam ochranné vybavenie, pľúcne ventilátory a dokonca aj nemocničné lôžka. Úrady sú preto nútené meniť výstavné centrá, štadióny a hotely na oddelenia liečby nákazy a na karanténne strediská.

Viac o téme: PandémiaŠtatistikyIrakBagdadKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu