Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Madrid sprísňuje pandemické obmedzenia: Zavádza povinné rúška

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Regionálna vláda v španielskej metropole Madrid v utorok nariadila povinné nosenie rúška vo všetkých verejných priestoroch, zároveň obmedzila počet ľudí, ktorí sa môžu zhromaždiť na jednom mieste, a zamerala informačnú kampaň na mládež, aby odstránila nové ohniská nákazy koronavírusu. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Šéfka regionálnej vlády Isabel Díazová Ayusová v utorok oznámila, že na súkromných stretnutiach nesmie byť prítomných viac ako desať ľudí. Prevádzky s nočným životom musia zatvoriť o 01.00 h - čo je oveľa skôr, než je v Španielsku v lete obvyklé. Navyše, zákazníci tam musia pred vstupom poskytnúť podrobnosti o svojej totožnosti.

Díazová Ayusová vysvetlila, že informačná kampaň sa bude sústreďovať na mladých ľudí, lebo práve im a ich spoločenskému životu sa zväčša pripisuje šírenie koronavírusu. Politička uviedla, že mladí ľudia "majú vo svojich rukách to, aby sa trend zvrátil". Regionálna vláda takisto spúšťa systém vydávania dokladov, ktoré budú potvrdzovať, že osoba má imunitu voči koronavírusu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Madrid, spolu s Katalánskom, je počas pandémie jedným z najhoršie postihnutých regiónov Španielska - zaznamenal vyše 74.000 prípadov nákazy, pričom za posledné dva týždne hlásil takmer 1900 nových infekcií denne.

Zákaz konzumovania alkoholu na verejných miestach

Katalánska regionálna vláda v utorok zakázala požívanie alkoholických nápojov na verejných priestranstvách. Toto opatrenie zaviedla v reakcii na rastúci počet osôb nakazených koronavírusom nového typu. Informovala o tom agentúra Catalan News Agency (CNA) s tým, že za porušenie nového nariadenia hrozí pokuta od 3000 do 15.000 eur.

Od začiatku procesu uvoľňovania reštrikcií prijatých v súvislosti s epidémiou koronavírusu vedci zistili, že čoraz viac pozitívne testovaných na koronavírus sa objavuje medzi mladými ľuďmi, ktorí radi po večeroch navštevujú bary a diskotéky a majú veľa sociálnych kontaktov. Popíjanie skupín ľudí na verejných miestach sa v Katalánsku rozmáha, odkedy sa minulý týždeň v regióne opäť zastavil nočný život. Mladí ľudia i turisti sa preto schádzajú na ulici a tam si organizujú spoločné stretnutia spojené s konzumáciou alkoholu.

Nový zákaz už medzičasom schválila rada civilnej obrany. Hovorkyňa katalánskej vlády Meritxell Budóová vysvetlila, že zákaz konzumácie alkoholických nápojov na verejných miestach bol prijatý s ohľadom na "verejné zdravie". Katalánska vláda súčasne oznámila, že zodpovednosť za rešpektovanie nového zákazu nesú miestne samosprávy, ktoré získali aj právomoc na udeľovanie sankcií.  

Katalánsko, podobne ako väčšina regiónov Španielska, sa od 9. júla vrátilo k povinnému noseniu rúška alebo respirátora, a to tak v interiéri, ako aj exteriéri. Nariadenie chrániť si horné dýchacie cesty platí pre všetky osoby od šiestich rokov a to aj v prípade, keď je medzi ľuďmi zaručená bezpečná vzdialenosť 1,5 metra.

Viac o téme: OpatreniaRúškaMadridKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu