Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Blížiace sa voľby v Hongkongu vynárajú pochybnosti: Vyradení boli opoziční kandidáti

Mladí opoziční kandidáti, ktoré boli vylúčení z možnosti kandidovať vo voľbách
Mladí opoziční kandidáti, ktoré boli vylúčení z možnosti kandidovať vo voľbách (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

HONGKONG - Tucet hongkonských prodemokratických aktivistov vylúčili zo septembrových volieb do legislatívnej rady, potvrdila vo štvrtok tamojšia vláda. Vyradení kandidáti označili tento krok za najnovší útok na kritikov Pekingu v tomto poloautonómnom čínskom meste.

"Hongkonská vláda odsúhlasila a podporuje rozhodnutie svojich členov neumožniť 12 nominantom účasť na tohtoročných voľbách do legislatívnej rady," uviedla vláda vo vyhlásení, z ktorého citovala tlačová agentúra AFP. Podobné rozhodnutie môže postihnúť aj ďalších kandidátov, varovala vláda.

Podľa nej je obhajoba sebaurčenia, žiadanie intervencie zahraničných vlád alebo "vyjadrovanie námietok" voči novému zákonu o národnej bezpečnosti konaním, ktoré "nemôže skutočne" presadzovať miniústavu Hongkongu.

Vláda tvrdí, že nejde o "politickú cenzúru, obmedzovanie slobody slova či odopieranie práva uchádzať sa o kreslo v rade, ako vyhlasujú niektorí členovia danej komunity". Toto rozhodnutie ešte viac prehlbuje politickú krízu v Hongkongu, analyzuje stanica BBC. Opoziční kandidáti dúfali, že vo voľbách získajú väčšinu po tom, ako Peking zaviedol v meste kontroverzný zákon o národnej bezpečnosti. Vláda svoje rozhodnutie odôvodňuje tým, že títo kandidáti neboli spôsobilí uchádzať sa o daný úrad.

Medzi vylúčenými kandidátmi figurujú aj mediálne známi aktivisti Joshua Wong a Lester Shum. Zmienený nový zákon ostro skritizovali západné vlády, avšak Čína tvrdí, že v Hongkongu, kde sa vlani odohrali niekoľkomesačné prodemokratické a často násilné protesty, je nevyhnutné znovu zaviesť stabilitu.

Ústredná čínska vláda v Pekingu schválila koncom júna zákon o národnej bezpečnosti pre územie Hongkongu po tom, ako hongkonskí predstavitelia neboli schopní podobný zákon schváliť lokálne. Čína však prisľúbila Hongkongu, že bude mať vlastný vládny a právny systém na základe princípu "jedna krajina, dva systémy" až do roku 2047, teda 50 rokov po tom, ako Británia v roku 1997 odovzdala svoju bývalú kolóniu pod čínsku správu. Medzi obyvateľmi Hongkongu vyvolal bezpečnostný zákon obavy, že im budú odopreté slobody a autonómia a úrady využijú zákon na potlačenie akéhokoľvek nesúhlasu so systémom.

Viac o téme: VoľbyKandidátiHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu