Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Československá legenda Avia končí: Nepomohol jej ani posledný zúfalý pokus

Nákladný automobil Avia vyrábaná vo francúzskej licencii. Zobraziť galériu (3)
Nákladný automobil Avia vyrábaná vo francúzskej licencii. (Zdroj: wikimedia)

PRAHA - Avia - túto značku nákladných áut pozná snáď každý. Teraz je však už minulosťou. Legendárna značka končí výrobu. Pritom ešte donedávna chcela preraziť na trhu s elektromobilom. K tomu však už nedôjde.

Československá automobilka Avia Motors ukončuje definitívne výrobu nákladných automobilov, informuje o tom portál Hospodárske noviny. Automobilke podlomila nohy prísna emisná legislatíva a z nej vyplývajúca neschopnosť konkurovať. Na trhu jednoducho sú podobne zamerané autá s nižšou cenovkou.

Spoločnosť, ktorá sa po svojom založení v roku 1919 zaoberala výrobou a opravou lietadiel, sa na automobily preorientovala v roku 1963. Jej prvými modelmi boli v roku 1968 Avia A15 a A30. Boli vyrábané v licencii francúzskej spoločnosti Renault-Saviem.

Dolnoplošník Avia BH-3, jedno
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: wikimedia)

Po nežnej revolúcii v roku 1995 Aviu kúpilo juhokórejské Daewoo, v roku 2006 automobilku prebrala indická spoločnosť Ashok Leyland. Až napokon automobilku v roku 2016 kúpila česká zbrojárska firma Czechoslovak Group. Z jedným z posledných modelov značky bola Avia D120 s pohonom na všetky štyri kolesá.

Pôvodnú spoločnosť, ktorá vyrábala lietadlá, založili inžinieri Pavel Beneš a Miroslav Hajn. V rokoch 1928 a 29 sa Avia stala súčasťou koncernu Škoda. Počas 20. a 30. rokov vyrábala Avia vlastné vojenské a civilné stroje, ale aj v licencii.

Najnovší model automobilky -
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Avia)

Končí aj s elektromobilmi

Teraz je všetkému koniec. A to sa týka aj elektromobilov. Andrej Čírtek, hovorca Czechoslovak Group, k tomu povedal: "Projekt Avie na elektrický pohon je v súčasnosti zmrazený a s anglickými partnermi nejednáme."

Pritom mali smelé plány. Trúfali si ročne vyrobiť až 400 áut. Lenže to sa im nepodarilo dosiahnuť. V skutočnosti vyrobili len niekoľko desiatok za rok. 

Po ukončení výroby bude vyrábať náhradné náhradných diely a tiež bude vykonávať homologizačné zmeny na svojich už existujúcich vozidlách.

Viac o téme: ElektromobilAutomobilkaKoniec výrobyLietadláAvia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu