Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Turecký parlament schválil kontroverzný zákon: Týka sa kontroly sociálnych sietí

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

ANKARA - Turecký parlament v stredu schválil kontroverzný návrh zákona, ktorý poskytne vláde širšiu kontrolu nad sociálnymi sieťami. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie médiá.

Na základe novej legislatívy budú musieť mať platformy ako Facebook a Twitter v Turecku miestnych zástupcov a budú musieť vyhovieť nariadeniam tureckých súdov o odstránení určitého obsahu, inak im bude hroziť vysoká pokuta. Kritici tohto opatrenia sa obávajú dosahu nového zákona na slobodu slova.

Schválená legislatívna norma je zameraná na sociálne siete s viac než miliónom jedinečných návštev denne, pričom tiež nariaďuje, aby sa servery s dátami tureckých užívateľov nachádzali v Turecku. Predmetný návrh zákona predložila v parlamente vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) a jej nacionalistický partner MHP, ktoré majú v parlamente väčšinu. Návrh schválili po rozprave, ktorá sa začala v utorok a trvala do stredy.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v júli prisľúbil sprísnenie vládnej kontroly sociálnych médií po tom, ako podľa jeho slov používatelia internetu "s temným srdcom" inzultovali tureckého ministra financií Berata Albayraka a jeho manželku Esru - prezidentovu dcéru - po narodení ich štvrtého dieťaťa.

Viac o téme: Sociálne sieteKontrola TureckoParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu