Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Princa z Abú Zabí vyšetrujú pre vojnové zločiny spáchané v Jemene

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a korunný princ Spojených arabských emirátov šejk Muhammad ibn Zajd Nahaján
Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a korunný princ Spojených arabských emirátov šejk Muhammad ibn Zajd Nahaján (Zdroj: TASR/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP)

PARÍŽ - Vo Francúzsku sa v piatok začalo oficiálne vyšetrovanie korunného princa emirátu Abú Zabí na základe podozrení zo spoluúčasti na mučení v Jemene. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na viacero zdrojov blízkych vyšetrovaniu.

Parížsky súd, ktorý sa špecializuje na zločiny proti ľudskosti, prijal žalobu na princa od šiestich Jemenčanov, ktorí ho vinia z vojnových zločinoch spáchaných počas občianskej vojny v Jemene. Konkrétne ide o mučenie, ku ktorému údajne dochádzalo v zadržiavacích centrách v Jemene prevádzkovaných ozbrojenými silami Spojených arabských emirátov (SAE). Práve korunný princ Abú Zabí, šejk Muhammad bin Zajd Nahaján, je ich faktickým hlavným veliteľom. Sťažovatelia preto tvrdia, že šejk pravdepodobne poskytol prostriedky a vydal rozkazy, ktoré páchanie mučenia umožnili.

"Moji klienti vítajú začatie vyšetrovania a pevne veria vo francúzsku justíciu," vyjadril sa pre AFP právnik navrhovateľov Joseph Breham. Francúzsko má právomoc začať vyšetrovať a stíhať vojnové zločiny spáchané vo svete na základe princípu tzv. univerzálnej jurisdicie.

Šejk Zajd Nahaján je považovaný za najmocnejšieho politika SAE a zároveň za jedného z najvplyvnejších lídrov regiónu Blízkeho východu. Udržiava blízke vzťahy so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Vo vojne v Jemene bojuje koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorej súčasťou sú aj SAE, proti šiitským povstalcom podporovaným Iránom. Konflikt v tejto chudobnej arabskej krajine vyvolal hlbokú humanitárnu krízu, ktorá je podľa OSN aktuálne najhoršia na svete.

Viac o téme: ZločinyJemenAbú ZabíMuhammad ibn Zajd Nahaján
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu