Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Šéf čínskeho Centra pre kontrolu chorôb si dal vpichnúť experimentálnu vakcínu

Šéf čínskeho Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Kao Fu
Šéf čínskeho Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Kao Fu (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - Šéf čínskeho Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Kao Fu v utorok vyhlásil, že si dal injekciou vpichnúť experimentálnu očkovaciu látku proti novému koronavírusu a snaží sa tak presvedčiť verejnosť, aby ho nasledovala, keď už bude vakcína schválená. V utorok to napísala tlačová agentúra AP.

"Chcem vám prezradiť tajomstvo: mám vpichnutú jednu z vakcín," povedal virológ a imunológ Kao Fu v nedeľu na webinári (seminári na webe), ktorý organizovala Alibaba Health, odnož gigantického čínskeho online obchodu, a americký vydavateľ vedeckých časopisov Cell Press. "Dúfam, že zaúčinkuje," dodal Kao Fu.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Tlačová agentúra Associated Press (AP) tento mesiac informovala, že štátom vlastnená čínska spoločnosť dala v marci svojim zamestnancov vpichnúť dávku experimentálnej vakcíny, ešte skôr, ako testovanie na ľuďoch schválila vláda - tento krok vyvolal medzi niektorými odborníkmi znepokojenie z etiky takéhoto správania.

Kao Fu neuviedol, kedy alebo za akých okolností si dal vstreknúť sľubnú vakcínu, a nevysvetlil ani to, či dávku dostal v rámci vládou schváleného testovania na ľuďoch. Na otázky neodpovedal. Jeho vyhlásenie len zdôraznilo obrovské úsilie Číny, ktorá súťaží s americkými a britskými spoločnosťami, kto bude mať prvý účinnú vakcínu, ktorá pomôže ukončiť pandémiu nového druhu koronavírusu - bude to nielen vedecký, ale aj politický triumf.

Čína sa stavia do pozície silného súpera. Osem z takmer 20 prípadných očkovacích látok vo svete, ktoré sú v rôznych fázach testovania na ľuďoch, je z Číny - je to najviac spomedzi všetkých krajín. Kao Fu odmietol povedať, ktorú z vakcín si dal vpichnúť. Vysvetlil, že nechce byť vnímaný ako človek, ktorý "propaguje" výrobok konkrétnej firmy.

Viac o téme: VakcínaPodanieŠéf ČínaKoronavírusCOVID-19Kao FuCentrum pre kontrolu chorôb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu