Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Nový liek na obzore? Lekári dúfajú, že proti ochoreniu COVID-19 pomôže tocilizumab

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Gilead Sciences)

PRAHA - Ďalším liekom, ktorý by mohol pomôcť proti ochoreniu COVID-19, je protizápalový tocilizumab, ktorý sa používa na liečbu rôznych foriem artritídy. Informoval o tom v utorok spravodajský webový portál Novinky.cz.

Účinný totiž je aj pri cytokínovej búrke, keď dochádza k prehnanej imunitnej reakcii organizmu pri liečbe rakoviny upravenými T-lymfocytmi. Cytokínová búrka je však tiež jednou z príčin, pre ktorú umierajú ľudia na COVID-19. Lekári sú presvedčení, že tento preparát zaberá u nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, u ktorých došlo k prehnanej imunitnej reakcii, tzv. cytokínovej búrke. Výsledky klinických skúšok, do ktorých je zapojených zhruba 450 ľudí na celom svete, sa čakajú tento týždeň.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

"Je veľmi jasné, že najvážnejšia forma COVID-19, ktorá zabíja, je spojená viac s reakciou tela na vírus než s vírusom samotným. Riešime, ako možno potlačiť túto reakciu," odpovedala denníku The Daily Mail lekárka Taryn Youngsteinová z londýnskej Imperiál College, ktorá je do testu zapojená. Tocilizumab sa testuje v rámci rozsiahleho Oxfordského projektu s názvom Recovery, ktorý už potvrdil účinnosť dexametazónu a vylúčil účinnosť antimalarika hydroxychlórochínu a kombinácie antivirotík pre liečbu HIV - lopinaviru s ritonvirom, ktorá je na trhu pod názvom Kaletra.

Tocilizumab, ktorý sa v Česku predpisuje pod obchodným menom RoActemra, nelikviduje vírus alebo nebráni napádať bunky v tele a replikovať sa v nich, znižuje však množstvo cytokínu interleukínu 6 a zmenšuje tak odpoveď organizmu. Ak by sa účinnosť potvrdila, bol by to ďalší krok v boji proti novému koronavírusu. "Liek dobre poznáme - vieme, že je bezpečný a býva dobre znášaný," dodala Youngsteinová. V USA bol už v marci liek schválený aj pre testy u ľudí nakazených SARS-CoV-2.

Liek sa novo bude vyrábať aj v Iráne, ktorý je ťažko zasiahnutý koronavírusom. V nemocniciach by mal byť do dvoch týždňov, aby sa s ním mohli vykonať klinické testy, uviedla agentúra IRNA. Výskumníci sú presvedčení, že pre liečbu je treba mať viac druhov liečiv, pretože choroba sa prejavuje u rôznych nakazených rozlične.

Viac o téme: ČeskoLiekLekáriKoronavírusCOVID-19Tocilizumab
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu