Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Česku pribudlo 115 prípadov nákazy KORONAVÍRUSOM: Zaviedli nové opatrenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V Česku pribudlo za nedeľu 115 prípadov nákazy novým koronavírusom. Aktívnych je 3525 prípadov, z ochorenia COVID-19 spôsobovaného týmto vírusom sa vyliečilo 11.428 ľudí a 371 ich zomrelo. Informácie priniesol v pondelok krátko po 06.00 h SELČ český spravodajský portál Novinky.cz.

Aktuálne je hospitalizovaných 149 ľudí. Už od soboty bola znovu zavedená plošná povinnosť nosiť rúško vo vnútorných priestoroch všetkých organizovaných hromadných akcií nad 100 osôb. Od pondelka sa počet ľudí na týchto akciách znižuje na 500. Tieto opatrenia sa týkajú hudobných, spoločenských, kultúrnych alebo športových podujatí, ako aj svadieb či pohrebov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Minister zdravotníctva predstavil koronavírusový semafor

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch v pondelok predstavil systém stupňov pohotovosti v oblasti ochrany verejného zdravia. Jednotlivými stupňami by sa mali hygienici riadiť pri vyhlasovaní karanténnych opatrení v rámci okresov v súvislosti s ochorením COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Stupne pohotovosti budú vyhodnocované v rámci okresov. Budú na ne naviazané protiepidemiologické opatrenia. Systém bude využívať farby semaforu, pričom zelená farba bude znamenať najnižšie, oranžová stredné a červená vysoké riziko nákazy v rámci jednotlivých oblastí. Biela bude znamenať nulové alebo zanedbateľné riziko.

Minister zdravotníctva ČR Adam
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

Prvý stupeň znamená sporadický výskyt bez komunitného prenosu. Oranžová znamená začínajúci komunitný prenos, červená pretrvávajúci komunitný prenos. "Nie je to exaktné, netvoríme niečo pre robotov," uviedol Vojtěch. Hlavná hygienička ČR Jarmila Rážová doplnila, že jednotlivé stupne budú sprevádzať preventívne opatrenia. Budú mať vplyv napríklad na kapacity odberových miest alebo lôžkovej starostlivosti.

Výstupom systému bude mapa ukazujúca epidemiologickú situáciu. Tá bude publikovaná v týždenných cykloch, napísali Novinky.cz.

Babiš bude viesť radu pre dohľad nad inteligentnou karanténou

Česká vláda schválila v pondelok vznik rady pre zdravotné riziká, ktorá bude dohliadať na tzv. inteligentnú karanténu, informoval spravodajský server Novinky.cz. "Na čele rady pre zdravotné riziká bude premiér (Andrej Babiš)," oznámil epidemiológ Roman Prymula. Tento orgán bude mať podľa neho dvoch podpredsedov, ktorými budú minister zdravotníctva Adam Vojtěch a minister vnútra Jan Hamáček.

Rada bude mať celkom osem členov a zastúpenie v nej má i armáda v osobe ministra obrany Lubomíra Metnara.Okrem premiéra a troch ministrov budú podľa Prymulu členmi nového orgánu i dvaja vládni splnomocnenci, predseda Asociácie krajov Českej republiky (AKČR) Jiří Běhounek a zástupca poisťovní.

Český premiér Andrej Babiš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Johanna Geron, Pool Photo via AP)

Tento orgán by mal podľa Prymulu vykonávať dozor nad inteligentnou karanténou na najvyššej úrovni. "Jej prvou úlohou bude riešiť situáciu tak, aby sme sa vyhli problémom, ktoré nastávali," povedal epidemiológ. Rada chce podľa jeho slov zvýšiť laboratórnu kapacitu i riešiť otázky dvoch krízových regiónov a oblasti Prahy, kde sú aktuálne najväčšie problémy.

Inteligentná karanténa slúži na vyhľadávanie ľudí, ktorí prišli do styku s osobami nakazenými koronavírusom SARS-CoV-2. Na jej dodržiavanie dozerá ministerstvo zdravotníctva, ktoré v máji túto úlohu prevzalo od armády, píšu Novinky.cz.

Viac o téme: OpatreniaČeskoNárastKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu