Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Deti zachraňujú v Číne pred slepotou špeciálnou liečbou

Rylea Barlett z Missouri so svojou mamou Dawn. Dievčatko po liečbe v Číne konečne vidí svojich najbližších.
Rylea Barlett z Missouri so svojou mamou Dawn. Dievčatko po liečbe v Číne konečne vidí svojich najbližších. (Zdroj: SITA)

WEBB CITY/PEKING - Rylea Barlett (5) z amerického štátu Missouri sa narodila slepá, pretože sa jej nevyvinuli očné nervy. Jej rodičia však počas piatich rokov nestratili nádej a získali dostatok peňazí, aby svojej dcére pomohli. Maličkú Ryleu zobrali až do Číny, kde sa lieči novou metódou kmeňových buniek.

Experimentálna liečba v Číne sa stáva cieľom čoraz viac ľudí so zrakovým postihnutím. Barlettovci nazbierali od rodiny a známych 40-tisíc dolárov na cestu a liečbu. Dievčatku následne v Číne injektovali do chrbtice sietnicové kmeňové bunky zobraté z pupočnej šnúry. Bunky potom vyvolali rast očných nervov. Už krátko po liečbe sa dostavil výsledok a Rylea začala vidieť a rozoznávať tváre.

„Vie rozoznať rozdiel medzi leskom na maminých perách a pehami na babičkinej tvári. Vie povedať: ,Babka, máš pehy´ a naozaj ich vidí,“ priblížila výsledok liečby Sherla Hagerman, ktorej neter Savannah (7) sa tiež chystá podstúpiť liečbu v ďalekej Číne. Jej rodinu v štáte New York inšpiroval práve príbeh Barlettovcov.

Teraz vybavujú potrebné dokumenty a v Číne sa chystajú stráviť 30 dní, počas ktorých dievča prejde štyrmi až piatimi liečebnými procedúrami. Na „výlet“ nazbierali 50-tisíc dolárov, pričom takmer polovicu im venovala rodina, priatelia, ale aj obyvatelia ich mestečka. „Sme malá komunita, ktorá drží spolu, keď to niekto potrebuje,“ pochvaľuje si Sherla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu