Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Irán tvrdí, že jeho dopravné lietadlo nad Sýriou ohrozili stíhačky: USA priznali prelet jednej F-15

Stíhačky F-15
Stíhačky F-15 (Zdroj: SITA/Alex Horvath/The Bakersfield Californian via AP)

TEHARÁN - Irán vo štvrtok vyhlásil, že stíhacie lietadlá typu F-15 ohrozovali v sýrskom vzdušnom priestore iránske dopravné lietadlo na linke z Teheránu do libanonského Bejrútu. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Nemenovaný predstaviteľ letiska v Bejrúte povedal, že lietadlo súkromnej iránskej spoločnosti Mahan Air, let 1152, podľa plánu pristálo vo štvrtok večer. Bližšie informácie o incidente neposkytol. Kapitán Bill Urban z amerického vojenského námorníctva neskôr pre AP uviedol, že americká stíhačka typu F-15 "uskutočnila dnes štandardnú vizuálnu kontrolu dopravného lietadla spoločnosti Mahan Air, a to z bezpečnej vzdialenosti približne 1000 metrov" a následne sa od lietadla odpútala.

Iránske médiá však uviedli, že stíhacie lietadlo sa k civilnému priblížilo na vzdialenosť približne 100 metrov a donútilo ho urobiť prudký úhybný manéver. Iránske médiá najprv uviedli, že dopravné lietadlo ohrozovali izraelské stíhačky, čo však ministerstvo zahraničných vecí islamskej republiky nepotvrdilo.

Viac o téme: StíhačkaIránF-15
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu