Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Začal sa súd s útočníkom z Halle: Obvinený vyjadril ľútosť, nechýbali ani rasistické postoje

Obžalovaný Stephan Ballietis sedí v súdnej sieni 21. júla 2020 v nemeckom Magdeburgu Zobraziť galériu (8)
Obžalovaný Stephan Ballietis sedí v súdnej sieni 21. júla 2020 v nemeckom Magdeburgu (Zdroj: TASR/AP/Hendrik Schmidt)

MAGDEBURG - Muž obžalovaný z krajne pravicového útoku na synagógu v nemeckom meste Halle z októbra 2019 v utorok pred súdom vyjadril ľútosť v súvislosti so zabitím okoloidúcej, informovala agentúra DPA.

Stephan Balliet podľa DPA takisto jasne vyjadril svoje antisemitské a rasistické postoje. Použil pri tom hanlivé výrazy v súvislosti s migrantmi v dedine v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko, kde aj on sám žil. Pred výpoveďou prečítali text obžaloby, podľa ktorého Balliet 40-ročnú ženu považoval za podradnú a odoprel jej právo na život. Svoju druhú obeť, 20-ročného muža, údajne považoval za moslima.

Jeden z najhorších antisemitských útokov

Ozbrojený útočník sa vlani 9. októbra - na židovský sviatok Jom kipur - pokúsil dostať v meste Halle do budovy synagógy. Podľa prokuratúry bolo jeho cieľom zastreliť čo najviac z 52 ľudí, ktorí sa tam v tom čase nachádzali.  Keď sa mu nepodarilo vojsť do budovy cez zabarikádované dvere, zavraždil pri úteku z miesta činu dvoch ľudí - neďaleko synagógy 40-ročnú ženu a v predajni s kebabom 20-ročného muža. Polícia ho zadržala o hodinu a pol neskôr približne 50 kilometrov od Halle. Išlo o jeden z najhorších antisemitských útokov v nemeckých povojnových dejinách.

Obžalovaný Stephan Ballietis sedí
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP/Hendrik Schmidt)

Muž čelí tiež obvineniam z podnecovania k nenávisti, ublíženia na zdraví a vydierania. Podľa prokuratúry konal na základe "antisemitského, rasistického a xenofóbneho presvedčenia". V prípade uznania za vinného mu hrozí doživotný trest odňatia slobody. Balliet sa k väčšine obvinení priznal. Obžaloba bola podaná 16. apríla na súde v Naumburgu, ležiacom približne 75 kilometrov južne od Halle. Proces bude pokračovať v stredu, keď by mali súdu v Magdeburgu okrem iného premietnuť videonahrávky z útoku.

Viac o téme: MužSúd útok Halle
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu