Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obžaloba v Nemecku žiada doživotie pre útočníka na synagógu v Halle

Obžalovaný Stephan Ballietis sedí v súdnej sieni 21. júla 2020 v nemeckom Magdeburgu
Obžalovaný Stephan Ballietis sedí v súdnej sieni 21. júla 2020 v nemeckom Magdeburgu (Zdroj: TASR/AP/Hendrik Schmidt)

BERLÍN - Doživotné väzenie požadujú žalobcovia pre muža obžalovaného z útoku na synagógu vo východonemeckom meste Halle, pri ktorom vlani v októbri zahynuli dvaja ľudia. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

"Útok na synagógu v Halle bol jedným z najodpornejších antisemitských činov od druhej svetovej vojny," uviedol prokurátor Kai Lohse pred súdom v Magdeburgu. Dodal, že útočník Stephan Balliet (28) konal na základe "rasistickej, xenofóbnej a antisemitskej ideológie" s cieľom podniknúť útok nielen na tých, ktorých zabil, ale aj na Židov v Nemecku ako takých". "Na konci tejto nočnej mory páchateľ zavraždil dvoch ľudí a mnohých ďalších zranil a traumatizoval," zdôraznil prokurátor.

Ozbrojený nemecký občan Stephan Balliet sa vlani 9. októbra — na židovský sviatok Jom kipur — pokúsil v Halle dostať do synagógy. Podľa prokuratúry bolo jeho cieľom zastreliť čo najviac z 52 ľudí, ktorí sa tam v tom čase nachádzali. Páchateľ sa k tomuto zámeru počas procesu priznal.

Keď sa mu nepodarilo vniknúť do synagógy, zavraždil pri úteku z miesta činu dvoch ľudí: 40-ročnú ženu a v predajni s kebabom 20-ročného muža. Svoj čin streamoval naživo cez internet. Polícia ho zadržala o hodinu a pol neskôr približne 50 kilometrov od Halle. Balliet je obžalovaný z dvojnásobnej vraždy a pokusu o vraždu 68 ľudí a čelí tiež obvineniam z podnecovania k nenávisti, ublíženia na zdraví a vydierania.

Koncom augusta uviedli viacerí znalci Spolkového kriminálneho úradu (BKA), že Balliet mal vo svojom počítači uložené množstvo záberov a videí s rasistickými, fašistickými a antisemitskými motívmi. V jeho počítači a externých diskoch znalci tiež objavili obrázky z komiksov, niektoré s fašistickými symbolmi, ako aj videá či obrázky propagujúce násilie a linky na takzvaný darknet.

Proces s Ballietom sa začal 21. júla na vyššom krajinskom súde v meste Naumburg. Z priestorových dôvodov prebieha pojednávanie na krajinskom súde v Magdeburgu. Súd vynesie konečný verdikt pravdepodobne v decembri tohto roku, píše AFP.

Viac o téme: SynagógaDoživotieObžalobaútok Halle
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu