Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kauza vraždy Floyda: V Minnesote schválili balík opatrení, zakázali používať škrtiace chvaty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File)

ST. PAUL - Zákonodarný zbor amerického štátu Minnesota schválil v utorok legislatívny balík opatrení, ktoré majú stransparentniť činnosť polície. V súlade s týmto balíkom zakázali používanie tzv. škrtiaceho chvatu, informovala agentúra AP.

Rovnako zakázali aj podobné zvieranie krku, aké použil koncom mája na Afroameričana Georgea Floyda pri zásahu policajt v minnesotskom meste Minneapolis. Floyd následne zomrel. Schválený balíček opatrení je považovaný za jednu z najzásadnejších zmien minnesotských orgánov činných v trestnom konaní za ostatné roky. K jeho odobreniu došlo po takmer dvojmesačnom vyjednávaní zákonodarcov, ktoré vyvolala Floydova smrť.

Cieľom legislatívy je okrem iného zlepšiť zber údajov z policajných zásahov, ktoré sa skončili smrťou, a tiež vytvoriť nový orgán, ktorý bude takéto prípady vyšetrovať. Balík schválili obe komory minnesotského Kongresu. V pondelok tesne pred polnocou prešiel pomerom hlasov 102:29 tamojšou Snemovňou reprezentantov a následne ho pár hodín neskôr odsúhlasil pomerom hlasov 60:7 aj minnesotský Senát.

George Floyd zomrel 25. mája v Minneapolise pri zásahu policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden z nich mu približne osem minút kľačal na krku. Pri zatýkaní sa opakovane sťažoval, že nemôže dýchať. Sanitka následne odviezla bezvládne telo 46-ročného Floyda do nemocnice, kde ho vyhlásili za mŕtveho. Zásah, z ktorého okolostojaci natočili videozáznam, vyvolal po celých USA v nasledovných dvoch týždňoch prevažne pokojné protesty proti rasizmu.

Viac o téme: Polícia MinnesotaGeorge Floyd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu