Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Španielska norková farma po výskyte infekcie zlikviduje takmer 100-tisíc zvierat

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

MADRID - Španielska norková farma zlikviduje 93.000 kusov týchto zvierat, z ktorých väčšina je nakazená koronavírusom. Nariadenie vydal vo štvrtok tamojší úrad zdravotníctva v snahe zabrániť rozšíreniu nákazy na človeka, informovala agentúra Reuters.

Farma na chov noriek sa nachádza na východe Španielska v obci La Puebla de Valverde v autonómnom spoločenstve Aragónsko, približne 200 kilometrov od Madridu. Úrady situáciu na farme monitorujú od mája, keď sa zistilo, že manželka jedného zo zamestnancov mala pozitívny test na koronavírus.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Odvtedy sa infikovalo už sedem pracovníkov farmy, informoval šéf regionálneho úradu poľnohospodárstva v Aragónsku Joaquín Olona. Úrady najprv nariadili norky izolovať, po pár týždňov a opakovaných testovaniach však rozhodli o úplnej likvidácii zvierat. Spoločnosti Secapiel, ktorá farmu prevádzkuje, bude vyplatená finančná kompenzácia, píše Reuters.

Za posledné týždne sa prípady nákazy potvrdili aj na norkových farmách v Holandsku a v Dánsku, ktoré je najväčším exportérom norkových kožušín na svete. V oboch krajinách bola nariadená likvidácia zvierat, hoci sa u nich neprejavovali žiadne symptómy, aby sa zabránilo prenosu infekcie na chovateľov, informuje agentúra.

Viac o téme: ZvieratáPandémiaLikvidáciaKoronavírusNorková farma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu