Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Francúzsko si pripomína Deň dobytia Bastily: Slávnosť neprekazil ani KORONAVÍRUS

Francúzsko si v utorok pripomína Deň dobytia Bastily. Zobraziť galériu (2)
Francúzsko si v utorok pripomína Deň dobytia Bastily. (Zdroj: SITA/AP/Christophe Ena)

PARÍŽ - Francúzsko si v utorok pripomína Deň dobytia Bastily. Tradičnú vojenskú prehliadku na parížskej ulici Champs-Élysées (Elyzejské polia) tento rok v dôsledku koronavírusovej pandémie nahradí menšia slávnosť na námestí Place de la Concorde, píše agentúra DPA.

Minulý rok sa na dvojhodinovej vojenskej prehliadke zúčastnilo 4000 vojakov. Tento rok sa ich počet znížil na 2195, pričom slávnosť by mala trvať hodinu. Nezabudne sa pritom ani na pandémiu, pri ktorej prišlo vo Francúzsku o život 30.000 ľudí.

Francúzsko si v utorok
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Christophe Ena)

Hosťami francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona budú ministri zdravotníctva Rakúska, Nemecka, Luxemburska a Švajčiarska - krajín, ktoré počas vrcholu pandémie prijali dokopy 161 pacientov z preplnených nemocníc na východe Francúzska. Koniec slávnosti bude venovaný lekárom a zdravotníckemu personálu. Po jej konci Macron vystúpi v televíznom prejave, v ktorom by mal predstaviť plány pre posledné dva roky svojho mandátu. Centristický prezident sľúbil po pandémii "novú cestu" a vymenil niektorých členov svojej vlády.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Obyvatelia a návštevníci Paríža budú neskôr v utorok môcť sledovať tradičné ohňostroje. Niektoré oblasti, z ktorých ich ľudia bežne sledovali, však budú pre verejnosť uzavreté. Francúzsko si tradičnou vojenskou prehliadkou každý rok pripomína dobytie pevnosti Bastila v Paríži 14. júla 1789, ktorou sa začala francúzska revolúcia.

Viac o téme: PrehliadkaVojaciSlávnosťFrancúzskoBastila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu