Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vo Francúzsku sa vytvára konsenzus o podobe vežičky na Notre-Dame: Rozhodne Macron, tvrdí Bachelotová

Po požiari katedrály Notre-Dame z 15. apríla 2019 bola zničená strecha celej hlavnej lode a niektoré stredoveké okenné vitráže.
Po požiari katedrály Notre-Dame z 15. apríla 2019 bola zničená strecha celej hlavnej lode a niektoré stredoveké okenné vitráže. (Zdroj: SITA/AP/Thierry Mallet)

PARÍŽ - Nová francúzska ministerka kultúry Roselyne Bachelotová vo štvrtok uviedla, že existuje "široký konsenzus" o tom, že štíhla veža parížskej katedrály Notre-Dame, zničená pri vlaňajšom požiari, by mala byť zrekonštruovaná v pôvodnej podobe. 

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že príslušná poradná komisia sa zíde vo štvrtok, aby posúdila aj tento problém. Podľa Bachelotovej v názoroch verejnosti i v grémiách odborníkov sa vytvára široký konsenzus o postavení veže - tzv. sanktusníka - v jej pôvodnej podobe. 

Ministerka vyslovila predpoklad, že konečné rozhodnutie bude zrejme na prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Ten je pritom skôr prívržencom moderného architektonického prístupu k rekonštrukcii čiastočne zničenej gotickej katedrály z 13. storočia. Bachelotová vo vysielaní rozhlasovej stanice dodala, že "tvrdiť, že to bude presne také isté, je ťažké". Nová veža by mala byť "v rovnakom duchu" ako pôvodný sanktusník.

Po požiari katedrály Notre-Dame z 15. apríla 2019 bola zničená strecha celej hlavnej lode a niektoré stredoveké okenné vitráže. Pri požiari sa poškodili aj vnútorné časti chrámu, najmä preto, že dovnútra sa zrútila veža sanktusník, ktorá prerazila celé jedno pole krížovej klenby a časť klenieb v zadnej časti chrámu. Roztavené olovo použité na streche chrámu kontaminovalo okolie katedrály.

Viac o téme: RekonštrukciaVežaRozhodnutiePodobaParížNotre-DameEmmanuel MacronRoselyne Bachelotová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu