Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Požiar katedrály v Nantes napáchal veľké škody: Jej obnova potrvá najmenej tri roky

Obnova katedrály vo francúzskom meste Nantes, ktorú minulý týždeň postihol požiar, potrvá najmenej tri roky.
Obnova katedrály vo francúzskom meste Nantes, ktorú minulý týždeň postihol požiar, potrvá najmenej tri roky. (Zdroj: SITA/AP Photo/Laetitia Notarianni))

PARÍŽ - Obnova katedrály vo francúzskom meste Nantes, ktorú minulý týždeň postihol požiar, potrvá najmenej tri roky. Uviedol to v stredu hlavný architekt pre historické budovy v krajine Pascal Prunet, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Incident spôsobil deštrukciu vitrážových okien a organu. Strechu historickej pamiatky oheň nezasiahol, uviedol hasičský zbor, ktorý do boja s plameňmi nasadil približne 100 príslušníkov. Miestne úrady vyhlásili, že majú podozrenie z podpaľačstva a prípad stále vyšetrujú. Experti vypracovávajú štúdiu presných škôd a výšku nákladov na reštaurovanie.

Požiar v Katedrále svätých Petra a Pavla v Nantes na severozápade Francúzska vypukol v sobotu ráno. Prokuratúra v oznámení poukázala na to, že plamene vypukli na "troch rôznych miestach". Polícia prípad vyšetruje ako podozrenie z podpaľačstva. Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin však v utorok vyhlásil, že úmyselnému založeniu požiaru nič nenaznačuje.

Vyšetrovatelia v nedeľu prepustili muža, ktorého vypočúvali v súvislosti s požiarom. Muž, ktorý pracuje pre nanteskú diecézu ako dobrovoľník, mal v piatok na starosti uzamknutie katedrály na noc. Muža následne prepustili bez obvinenia.

Katedrálu, ktorej výstavba v gotickom štýle sa začala v 15. storočí, zasiahol rozsiahly požiar naposledy v roku 1972, keď zničil jej strechu. Opravy trvali viac ako 13 rokov. Požiar nanteskej katedrály prišiel viac než rok po tom, ako masívne plamene závažne poškodili parížsky chrám Notre-Dame.

Viac o téme: PožiarObnovaKatedrálaFrancúzskoNantes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu