Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Biden má na WHO iný názor: V prípade volebného víťazstva okamžite obnoví členstvo USA

Kandidát na amerického prezidenta Joe Biden
Kandidát na amerického prezidenta Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Gerry Broome, File)

WASHINGTON - Demokrat Joe Biden prisľúbil, že ak sa stane novým americkým prezidentom, Spojené štáty opäť vstúpia do Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa v predchádzajúcich dňoch upovedomila Kongres, že Spojené štáty oficiálne vystupujú z WHO. Američania budú podľa Bidena lepšie chránení, keď sa ich krajina bude podieľať na medzinárodnej spolupráci v oblasti verejného zdravia.

"V prvý deň po svojom nástupe do funkcie prezidenta opäť vstúpim do WHO a obnovím našu vedúcu pozíciu vo svete," napísal Joe Biden v utorok na Twitteri. Biden sa uchádza o prezidentskú kandidatúru Demokratickej strany. V novembrových prezidentských voľbách bude jeho súperom republikán Donald Trump.

"Kongres dostal oznámenie, že POTUS (prezident) oficiálne vystupuje z WHO v čase pandémie," uviedol v utorok na Twitteri demokratický senátor Robert Menendez, člen senátneho výboru pre zahraničné vzťahy. Hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric potvrdil, že USA organizácii oznámili svoje vystúpenie, ktoré nadobudne platnosť 6. júla 2021, uvádza na svojej webovej stránke stanica BBC.

Čína a Nemecko odsúdili rozhodnutie USA 

Čínska a nemecká vláda v stredu odsúdili rozhodnutie Spojených štátov, ktoré oznámili, že vystupujú zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Informovali o tom agentúry AP a AFP. Hovorkyňa nemeckej vlády Martina Fietzová v stredu uviedla, že toto rozhodnutie je "prekážkou v globálnej spolupráci" v čase, keď je medzinárodná spolupráca nevyhnutná na boj proti pandémii nového koronavírusu.

Hovorca čínskeho ministra zahraničných vecí Čao Li-ťien uviedol, že tento krok je "ďalším príkladom, že USA sa snažia o unilateralizmus, odstupujú zo skupín a porušujú zmluvy". Podľa Čaoa je WHO "najuznávanejšia a najprofesionálnejšia medzinárodná inštitúcia v oblasti globálnej ochrany verejného zdravia" a odchod USA z tejto organizácie "podrýva medzinárodné protiepidemické úsilie a má vážny negatívny vplyv na rozvojové krajiny, ktoré naliehavo potrebujú medzinárodnú podporu".

Viac o téme: Prezidentské voľbyWashingtonWHOSpojené štátyJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu