Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V USA zomrel kongresman John Lewis (†80): Bol osobnosťou hnutia za občianske práva

John Lewis Zobraziť galériu (4)
John Lewis (Zdroj: SITA/AP Photo/Lawrence Jackson, File)

ATLANTA - Vo veku 80 rokov zomrel v piatok dlhoročný demokratický člen americkej Snemovne reprezentantov za štát Georgia John Lewis, ktorý patril ku kľúčovým postavám hnutia za občianske práva v USA. Zákonodarcovo úmrtí potvrdila predsedníčka snemovne Nancy Pelosiová.

Lewis na konci minulého roka oznámil, že mu bola diagnostikovaná pokročilá rakovina pankreasu. Na sociálnych sieťach mu v noci na dnes vzdávali hold zástupcovia Demokratickej aj Republikánskej strany vrátane amerických exprezidentov Billa Clintona a Baracka Obamu.

Agentúra AP zosnulého černošského politika označila za "leva občianskoprávneho hnutia" a pripomenula, že v roku 1965 Lewisa, ktorý vo svojich 25 rokoch kráčal na čele jedného z protirasistických pochodov v Alabame, poriadkové zložky takmer ubili na smrť. Televízne zábery vtedajší policajnej brutality pomohli odhaliť verejnosti rasový útlak na americkom juhu a prispeli k rozšíreniu odporu proti rasovej segregácii.

John Lewis
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite, File)

Lewis bol podľa agentúry Reuters priekopníkom občianskeho hnutia, agentúra AFP pripomína jeho blízku spoluprácu s najznámejším bojovníkom za práva černochov Martinom Lutherom Kingom. Ako jeden zo zakladateľov študentského aktivistického združenia SNCC pomáhal v roku 1963 usporiadať "Pochod na Washington", pri ktorom King predniesol pamätný prejav obsahujúci slová: "I have a dream" (mám sen). Podľa spravodajského webu BBC už po Lewisovej smrti nie je nažive nikto z ľudí, ktorí vtedy ku státisícom účastníkov prehovorili.

Členom Kongresu bol dlhšie ako 33 rokov

"Amerika dnes smúti nad odchodom jedného z najväčších hrdinov amerických dejín," napísala Pelosiová v komuniké o úmrtí zákonodarcu, "ktorého láskavosť, viera a odvaha zmenila našu krajinu".

Členom Kongresu bol Lewis dlhšie ako 33 rokov. Prvýkrát bol zvolený v roku 1986, kedy vo svojom volebnom obvode získal tri štvrtiny hlasov, zatiaľ čo štvrtina pripadla jeho republikánskemu súperovi. V neskorších voľbách dvakrát získal viac ako 99 percent hlasov a päťkrát 100 percent, naposledy pri poslednom zvolení v roku 2018. V januári 2017 sa Lewis rozhodol bojkotovať inaugurácii nového prezidenta Donalda Trumpa, ktorý podľa kongresmanových slov nie je "zákonnou hlavou štátu", lebo mu ku zvolenie dopomohli hackerskými útokmi Rusi. K Lewisovmu gestu sa pripojili viac ako dve desiatky členov Kongresu USA z radov demokratov.

John Lewis
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lynne Sladky, File)

Obdiv mu však v noci na dnes vyjadrovali aj republikánski politici. Líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell uviedol, že rodák z Alabamy "nasadil svoj život v boji proti rasizmu" a že Spojené štáty na tohto "hrdinu" nikdy nezabudnú. "Naša krajina už bez neho nebude ako predtým," napísal na twitteri guvernér Georgie Brian Kemp.

Reagoval Obama aj Clintonovci

"Tak veľmi túto krajinu miloval, že riskoval svoj život a svoju krv v záujme toho, aby splnil svoje sľuby," uviedol exprezident Obama, ktorý Lewisovi v roku 2011 udelil Prezidentskú medailu slobody. "Veľmi skoro si osvojil princípy nenásilného odporu a občianskej neposlušnosti čoby nástrojov pre skutočnú zmenu tejto krajiny, chápal, že tieto taktiky majú moc zmeniť nielen zákony, ale aj cítenie a zmýšľanie ľudí," pokračoval Obama.

John Lewis
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster, File)

Podľa manželov Billa a Hillary Clintonovcov sa Lewis počas svojho života stal "svedomím národa". "Budeme naveky vďační, že sa dožil toho, ako nová generácia Američanov vyšla do ulíc v snahe nájsť jeho vytúžené 'spoločenstvo lásky'," uviedli Clitonovci zrejme v odkaze na nedávnu vlnu protestov proti rasizmu a policajné brutalite. Aj tej sa Lewis osobne zúčastnil: na začiatku júna sa za pomoci vychádzkové palice prešiel s washingtonskou starostkou Muriel Bowser po ulici s obrím žltým nápisom Black Lives Matter (Na černošských životoch záleží).

Viac o téme: PrávaKongresmanUSAJohn Lewis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu