Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Detskí migranti smerujú do Portugalska, ktoré vypočulo apel Grékov

Detskí migranti smerujú do Portugalska Zobraziť galériu (3)
Detskí migranti smerujú do Portugalska (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

ATÉNY - Grécke úrady v utorok oznámili, že 25 detských migrantov bez sprievodu dospelého cestuje z Atén do Portugalska, kde im poskytnú útočisko v rámci relokačného programu vypracovaného medzi niekoľkými členskými krajinami Európskej únie. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Z Turecka do Grécka vlani pricestovalo takmer 75.000 migrantov a utečencov, z nich približne tretina sú deti. Väčšina týchto ľudí sa priplavila na grécke ostrovy a ešte viac zaťažila prijímací program tejto krajiny.

Detskí migranti smerujú do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

Väčšina detí prišla s dospelými členmi rodiny, ale približne 3800 deti bolo bez sprievodu dospelého, uviedla grécka vláda. Grécko opakovane apelovalo na členské štáty EÚ, aby mu pomohli zmierniť spomínaný tlak na preťažený systém prijímania migrantov a aby súhlasili s prevzatím neplnoletých migrantov.

Detskí migranti smerujú do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

Medzi krajinami, ktoré s takouto pomocou súhlasili, sú napríklad Nemecko, Luxembursko a Fínsko. Na medzinárodnom letisku v Aténach boli odprevadiť deti do Portugalska aj predstavitelia gréckeho ministerstva pre migráciu a Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), pridruženej k OSN.

Viac o téme: MigrantiGréckoPortugalsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu