Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zadržaný poradca šéfa Roskosmosu údajne pracoval pre tajnú službu NATO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Zadržaný poradca generálneho riaditeľa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Ivan Safronov je podozrivý zo spolupráce s "jednou z tajných služieb NATO".

S odvolaním sa na tlačovú službu ruskej tajnej služby FSB o tom informovala agentúra Interfax. Podľa agentúry je Safronov podozrivý zo zhromažďovania a odovzdávania informácií o vojensko-technickej spolupráci, obrane a bezpečnosti Ruska, ktoré sú predmetom štátneho tajomstva. Zhromažďoval ich na základe pokynov jednej z tajných služieb NATO, uviedla FSB vo svojom vyhlásení.

Roskosmos predtým potvrdil, že Safronov - poradca šéfa tejto vesmírnej agentúry Dmitrija Rogozina - bol v utorok zadržaný na základe podozrenia z vlastizrady. Roskosmos pritom zdôraznil, že Safronovovo zadržanie nesúvisí s jeho prácou v štátnej vesmírnej korporácii. Nemenovaný informovaný zdroj pre Interfax uviedol, že zadržanie a medzičasom už aj obvinenie Safronova môže súvisieť s jeho predchádzajúcou novinárskou prácou a materiálmi s vojenskou tematikou.

Spravodajský portál Novaja gazeta napísal, že vlani v lete sa vyšetrujúce orgány zaoberali Safronovovým článkom o dodávke stíhačiek Su-35 do Egypta, ktorý vyšiel v denníku Kommersant. Vyšetrovatelia spísali protokol a konštatovali v ňom, že v danom článku boli použité informácie, ktoré sú štátnym tajomstvom. Na post poradcu generálneho riaditeľa Roskosmosu Dmitrija Rogozina nastúpil Ivan Safronov v polovici mája.

Predtým pracoval v denníkoch Vedomosti a Kommersant, z ktorého bol prepustený spolu s kolegom Maximom Ivanovom za nedodržiavanie novinárskych štandardov v súvislosti s vydaním článku o možnej demisii Valentiny Matvijenkovej z funkcie predsedníčky Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu. V ten istý deň na znak solidarity s prepustenými kolegami podalo výpoveď ďalších 11 redaktorov vnútropolitickej redakcie Kommersantu.

Viac o téme: PoradcaTajná službaRuskoNATOIvan Safronov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu