Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Castro: Kuba už 50 rokov hrdinsky vzdoruje Spojeným štátom

Fidel Castro
Fidel Castro (Zdroj: SITA)

HAVANA - Chorľavý kubánsky vodca Fidel Castro sa na Nový rok poďakoval svojim spoluobčanom za to, že dokázali 50 rokov vzdorovať tlaku Spojených štátov.

Castrovo posolstvo zverejnila v pondelok pred polnocou štátna televízia. Kuba "naplno vstúpi do 50. roku revolúcie, ktorý bude symbolom polstoročia hrdinského odporu", prečítal z Castrovho posolstva televízny hlásateľ. Kuba si 50. výročie revolúcie z 1. januára 1959, ktorá vyniesla k moci Fidela Castra, oficiálne pripomenie až na budúci rok, za "50. rok revolúcie" však štátna propaganda označuje začínajúci sa rok 2008.

Fidel Castro sa pred 17 mesiacmi podrobil operácii tráviaceho traktu a "dočasne" odovzdal právomoci svojmu mladšiemu bratovi Raúlovi. Formálne stále vykonáva funkciu predsedu najvplyvnejšieho vládneho orgánu Štátnej rady a uchádza sa o opätovné zvolenie za poslanca parlamentu. Pozorovatelia kubánskej politiky hovoria stále viac o možnosti, že Castro sa síce nechá zvoliť za poslanca, ale ďalej už nebude kandidovať vo voľbách do Štátnej rady. Samotný Fidel v posledných týždňoch naznačil, že nechce stáť v ceste mladším generáciám.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu