Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Neďaleko Slovenska bol zastrelený ruský občan (†43): Prípad môže mať aj politický motív

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Rakúska polícia v nedeľu zatkla dvoch Rusov pôvodom z Čečenska po tom, čo v sobotu našla telo ich zastreleného krajana na okraji Viedne. Vyšetrovatelia sa teraz snažia zistiť, či úmrtie nemá politický motív, zosnulý bol totiž dlhodobým kritikom režimu čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, píše agentúra AFP.

Štyridsaťtriročného opozičníka ruské médiá identifikovali ako Mamikhana Umarova, ktorý v súčasnosti používa meno Martin Beck. V Rakúsku žil vyše desať rokov a žiadal tam o politický azyl. Podľa niektorých ruských médií prevádzkoval svoj kanál na videoserveri Youtube, kde sa kriticky vyjadroval o Čečensku pod vládou Kadyrova.

Beck podľa ukrajinského ministerstva vnútra rovnako v roku 2017 svedčil v kauze, pri ktorej bol v Kyjeve zranený muž, ktorý podľa Moskvy plánoval atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina. Žena raneného pri incidente zomrela. Podľa ruských médií tiež spolupracoval s ukrajinskými tajnými službami.

Polícia v súvislosti so sobotňajším béčkovým úmrtím zatkla 47-ročného podozrivého v Linzi. Hovorca dolnorakúskej polície neskôr uviedol, že v súvislosti s prípadom zadržala ešte druhého Rusa vo veku 37 rokov, ktorý pochádza z Čečenska, ale dlhodobo sa zdržiava v Rakúsku. Motív zločinu je podľa vyšetrovateľov zatiaľ nejasný, vyšetruje ho však miestny protiteroristický tím.

Tento rok ide už o niekoľký útok proti Kadyrovým kritikom žijúcim v zahraničí. Vo februári sa odohral útok na opozičného blogera žijúceho vo Švédsku a o mesiac skôr bol zavraždený disident v hoteli vo francúzskom meste Lille.

Viac o téme: Polícia útok RuskoViedeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu