Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Počet prípadov infekcie na Ukrajine sa zvýšil, Slovinsko hlási nový vrchol

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV - Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 706 na 44.334. Informovala o tom v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Podľa nej ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované zmieneným novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 12 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1159. Z nákazy sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 19.115 ľudí.

Ukrajina oznámila 26. júna rekord v počte nových prípadov, keď bolo za posledných 24 hodín pozitívne testovaných 1109 osôb. Podľa ukrajinských médií miestne úrady vzhľadom na dynamiku epidemiologickej situácie zvažujú sprísnenie doterajších sanitárnych opatrení, týka sa to aj hlavného mesta Kyjev a Kyjevskej oblasti.

Slovinsko zaznamenalo 15 nových prípadov

Slovinsko zaznamenalo v pondelok 15 nových prípadov nákazy koronavírusom z 1085 vykonaných testov, teda najvyšší počet od 24. apríla. Počet aktívnych ochorení je 101 a celkový počet infikovaných dosiahol 1600. V utorok o tom informovala slovinská tlačová agentúra STA. Podľa údajov zverejnených vládou zostáva hospitalizovaných osem pacientov, ale žiadny z nich nepotrebuje intenzívnu liečbu.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Údaje z webovej stránky covid-19.sledilnik.org sledujúcej ochorenia ukazujú, že päť z najnovších prípadov potvrdili v hlavnom meste Ľubľana, po dva v mestách Maribor a Slovenska Bistrica na severovýchode, dva prípady medzi cudzincami a po jednom v mestách Kočevje na juhu, Brezovica v strednom Slovinsku a Miklavž na Dravskem Polju na severovýchode. Ľubľana má teraz 22 aktívnych prípadov infekcie.

Najnovšie údaje prišli po tom, čo zdravotnícke úrady v Maribore v utorok oznámili, že sedem tamojších lekárov malo pozitívne testy na koronavírus spôsobujúci respiračné ochorenie COVID-19. Slovinsko nezaznamenalo žiadne nové úmrtie od 1. júna, takže celkový počet mŕtvych je v krajine stále 111.

Chorvátsko ponechajú na zozname bezpečných krajín

Slovinsko sa na rozdiel od svojich predchádzajúcich oznámení rozhodlo nevyradiť Chorvátsko zo zoznamu bezpečných krajín. K tomuto postoju dospelo na základe nových hodnotení a krokov, ktoré chorvátska vláda podnikla proti šíreniu nového koronavírusu. Informácie priniesla v utorok slovinská tlačová agentúra STA.

Hovorca vlády Jelko Kacin v utorok novinárom povedal, že aj keď počet nakazených na 100.000 obyvateľov v Chorvátsku prekračoval desať za deň posledné dva týždne, čo je podmienkou pre odstránenie zo zoznamu, Slovinsko je presvedčené, že Chorvátsku sa podarí zastaviť šírenie infekcie. Postoj slovinskej vlády sa opiera o nové hodnotenia chorvátskej situácie a o rozhodnutie Chorvátska zatvoriť nočné kluby, ktoré Kacin v pondelok označil za hlavnú príčinu obáv.

KORONAVÍRUS Počet prípadov infekcie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Darko Vojinovic)

Slovinsko ešte v pondelok oznámilo, že v utorok vyradí Chorvátsko zo zoznamu bezpečných krajín v prípade, ak tam počet ľudí nakazených koronavírusom prekročí priemer desať na 100.000 obyvateľov. Počet prípadov nákazy v Chorvátsku totiž opäť rastie od polovice júna. Minulý štvrtok úrady zaznamenali denný nárast o 95 infikovaných, čo je najviac od 1. apríla. Chorvátsky inštitút verejného zdravia potvrdil v pondelok ďalších 67 prípadov.

Slovinská vláda vyškrtla zo zoznamu bezpečných krajín už napríklad Čiernu Horu a Luxembursko. Ľudia prichádzajúci z krajín, ktoré nie sú označené ako bezpečné, musia po návrate podstúpiť 14-dňovú karanténu.

Viac o téme: UkrajinaSlovinskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu