Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS tvrdo zasiahol britskú ekonomiku: Najvýraznejší pokles za viac než 40 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britská ekonomika zaznamenala v 1. štvrťroku najvýraznejší pokles za viac než 40 rokov. Ukázali to v utorok zverejnené konečné údaje britského štatistického úradu ONS.

Podľa ONS zaznamenala britská ekonomika za prvé tri mesiace roka medzikvartálne pokles o 2,2 %, zatiaľ čo predbežný odhad poukazoval na pokles hospodárstva o 2 %. Spresnený údaj predstavuje najvýraznejší pokles ekonomiky od 3. štvrťroka 1979. Na porovnanie, vo 4. kvartáli britská ekonomika zaznamenala nulový rast.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Aj na medziročnej báze bol pokles hrubého domáceho produktu výraznejší, než ukazoval predbežný odhad. Zatiaľ čo v predbežnom odhade z mája uvádzal ONS medziročný pokles ekonomiky o 1,6 %, konečné údaje poukázali na pokles hospodárstva o 1,7 %. Pod najprudší pokles ekonomiky za viac než štyri desaťročia sa výrazne podpísal kľúčový sektor služieb, ktorý vládne karanténne opatrenia zasiahli zvlášť tvrdo. Tento sektor sa prepadol o rekordných 2,3 %. Pokles však zaznamenali aj stavebný sektor a výroba.

Najvýraznejší pokles za viac než 40 rokov zaznamenala aj domáca spotreba. Klesla o 2,9 %, čo bol najväčší pokles od roku 1979. Výdavky vlády sa znížili o 4,1 %. Ako uviedla írska televízna a rozhlasová stanica RTÉ, britský premiér Boris Johnson by mal v utorok predstaviť plán na urýchlenie zotavovania britskej ekonomiky. Jeho základom sú investície do infraštruktúry.

Viac o téme: EkonomikaVeľká BritániaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu