Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Česko uverejnilo nové čísla: Počet infikovaných znova stúpol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V pondelok pribudlo v Česku 202 potvrdených prípadov koronavírusu. Denný prírastok tak bol nižší ako v predchádzajúcich dvoch dňoch. Stále ale zostáva veľmi vysoký, za čo môže predovšetkým cielené testovanie v ohniskách infekcie, najmä na Karvinsku.

Doteraz sa v krajine nakazilo 11.805 ľudí, vyliečilo sa ich 7746, obetí je 348. Aktuálne tak v krajine je 3711 infikovaných. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva. Denný nárast nových prípadov sa v posledných dňoch zrýchľoval. Vo štvrtok pribudlo 93 nakazených, v piatok 168, v sobotu 260 a v nedeľu 305. Podiel potvrdených prípadov k celkovému množstvu vykonaných testov v nedeľu dosiahol takmer 17 percent, čo bolo najviac od začiatku epidémie. 


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Podľa ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha nejde o druhú vlnu epidémie. "Smerujeme všetky sily hygienikov do Moravskosliezskeho kraja, najmä na Karvinsko. Posledné skokové nárasty pozitívnych prípadov sa opäť týkajú tohto lokálneho ohniská. Sú dané najmä masívnym testovaním kontaktov baníkov a bohužiaľ tiež nevychovanosťou," povedal. 

Karvinsko je najviac postihnutým regiónom. Za posledných sedem dní tam na 100.000 obyvateľov pripadá viac ako 242 nakazených. Druhý najvyšší výskyt je v susednom okrese Frýdek-Místek, kde je zhruba 36 nakazených na 100.000 obyvateľov. Na nový koronavírus pondelok zomrel jeden človek

Sprísnené opatrenia

V okrese Karviná a v susednom okrese Frýdek-Místek začali v utorok platiť sprísnené opatrenia. Naďalej tam napríklad musia ľudia nosiť rúška vo vnútorných priestoroch alebo vo vozidlách verejnej dopravy. V oboch okresoch trvá zákaz návštev v domovoch dôchodcov a zdravotníckych zariadeniach. Ich noví klienti budú musieť mať negatívny test na koronavírus.

Ak pôjdu v aute ľudia, ktorí nežijú v jednej domácnosti, musia mať rúška. Aj na vonkajších akciách môže byť najviac 100 osôb v každom z piatich sektorov. Reštaurácie a ďalšie prevádzky stravovacích služieb budú musieť mať zatvorené od 23.00 h do 08.00 h, čo sa týka aj ich vonkajších priestorov, zosumarizoval portál Novinky.cz.

Viac o téme: ČeskoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu