Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Boris Johnson prichádza s novou témou na diskusiu, chce hovoriť o obezite

Britský premiér Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson (Zdroj: SITA/Steve Parsons/Pool via AP)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson v pondelok upozornil, že Briti patria medzi najobéznejšie národy v Európe. Spojené kráľovstvo preto podľa neho potrebuje otvoriť verejnú diskusiu o riešení rastúcej miery obezity.

Johnson začiatkom tohto roku vyhlásil, že potrebuje schudnúť. V apríli ho museli hospitalizovať s chorobou COVID-19, ktorú spôsobuje nový koronavírus. Niekoľko dní strávil aj na jednotke intenzívnej starostlivosti. V pondelkovom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Times Radio priznal, že počas choroby schudol.

"Voči obezite som zaujal veľmi liberálny postoj, ale keď sa pozriete na čísla, obávam sa, že naša úžasná krajina má v porovnaní s inými európskymi štátmi problém. Sme podstatne obéznejší ako iní, s výnimkou Malty. Je to problém," pokračoval.

Spojené kráľovstvo patrí medzi krajiny sveta s najvyššou mierou obezity. V Británii je obézny každý tretí dospelý človek, uvádza štatistika Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), podľa ktorej ľudí s nadváhou celosvetovo pribúda.

Podľa Johnsona ale momentálne neexistuje jednoznačná odpoveď na otázku, ako tento problém riešiť. Takisto sa nevyjadril, či by podporil prípadný návrh na zavedenie dane z cukru. "Nepochybne sa musíme starať o zdravie nášho obyvateľstva a budeme šťastnejší, v lepšej kondícii a odolnejší voči chorobám, ako je COVID-19," dodal premiér.

Viac o téme: ObezitaDiskusiaBoris Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu