Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

EÚ podáva pomocnú ruku Ukrajine, trápia ich najničivejšie záplavy za posledných 50 rokov

Intenzívne dažde spôsobili najväčšie záplavy na juhozápade Ukrajiny za posledných 50 rokov.
Intenzívne dažde spôsobili najväčšie záplavy na juhozápade Ukrajiny za posledných 50 rokov. (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

BRUSEL - Európska únia vyšla v ústrety ukrajinským orgánom, ktoré po sérii intenzívnych dažďov a záplav na Ukrajine aktivovali mechanizmus civilnej ochrany EÚ. Uviedla to v pondelok Európska komisia (EK).

Komisia pripomenula, že v priebehu minulého týždňa intenzívne dažde spôsobili najväčšie záplavy na juhozápade Ukrajiny za posledných 50 rokov, pričom došlo aj k niekoľkým stratám na životoch a poškodeniu stoviek domácností.

Na výzvu ukrajinských orgánov o pomoc okamžite zareagovalo Švédsko a ponúklo Ukrajincom 1,2 kilometra protipovodňových zábran, 250 hadíc na odčerpávanie vody a technických expertov. Okrem pomoci zo Švédska Európska komisia poskytuje mapovacie služby v postihnutých oblastiach prostredníctvom satelitného systému EÚ Copernicus.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič pripomenul, že hoci kapacity civilnej ochrany EÚ boli v posledných mesiacoch pod mimoriadnym tlakom, EÚ dodržiava svoj záväzok pomáhať iným krajinám v prípade živelných a klimatických pohrôm. V správe pre médiá spresnil, že EÚ je pripravená poskytnúť ďalšiu pomoc pre postihnuté oblasti a pre záchranárov pracujúcich v tejto oblasti.

Koordinačné centrum EÚ pre núdzové reakcie je v neustálom kontakte s ukrajinskými orgánmi s cieľom dôkladne monitorovať situáciu a v prípade nových požiadaviek presmeruje ďalšiu pomoc EÚ tam, kde bude najviac potrebná.

Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany uľahčuje spoluprácu pri reakcii na prírodné katastrofy medzi 34 európskymi štátmi: 27 členských štátov EÚ, Čierna Hora, Island, Nórsko, Severné Macedónsko, Spojené kráľovstvo, Srbsko a Turecko. Tieto zúčastnené štáty zhromažďujú zdroje, ktoré môžu byť k dispozícii aj iným krajinám postihnutým vyčíňaním prírodných živlov kdekoľvek na svete. EK riadi tento mechanizmus prostredníctvom koordinačného centra pre reakcie na núdzové situácie (ERCC).

Viac o téme: ZáplavyEKUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu