Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hidalgová zostáva primátorkou Paríža: Premiér Philippe vyhral voľby v Le Havre

Aj počas volieb mali Francúzi na tvárach rúška Zobraziť galériu (2)
Aj počas volieb mali Francúzi na tvárach rúška (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

PARÍŽ - V nedeľnom druhom kole komunálnych volieb vo Francúzsku dosiahli významné úspechy kandidáti environmentálnej strany Európa Ekológia-Zelení (EELV), ktorí tak zrejme odoberú hlasy vládnucej strane Republika v pohybe (LREM) prezidenta Emmanuela Macrona.

"Zdá sa, že to, čo dnes zvíťazilo, je túžba po skutočnom environmentalizme," uviedol v rozhovore pre televíziu TF1 Yannick Jadot, poslanec Európskeho parlamentu za EELV. Kandidáti zelených podľa tzv. exit polls smerujú k víťazstvu v komunálnych voľbách napr. v mestách Lyon, Montpellier či Štrasburg. Je isté, že úspešná vo voľbách bola Léonore Moncond'huyová, ktorá sa stala primátorkou mesta Poitiers, čím ukončila 43 rokov trvajúcu éru, keď tento post zastával socialista.

Funkciu primátora mesta Le Havre na severozápade Francúzska získal v nedeľu premiér Édouard Philippe. K víťazstvu vo voľbách a zisku takmer 59 percent odovzdaných hlasov mu gratuloval aj prezident Emmanuel Macron. Podľa denníka Le Monde sa Macron a Philippe stretnú v pondelok v Elyzejskom paláci. Post parížskej primátorky obhájila aj Anne Hidalgová, ktorú volilo 49,3 percenta voličov. Súperkami vo voľbách jej boli Rachida Datiová (32,7%) a kandidátka Macronovej strany Republika v pohybe (LREM) Agnes Buzynová (13,7%).

Hidalgová zostáva primátorkou Paríža:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

Účasť bola pomerne nízka

Úspešná vo voľbách bola zrejme aj konzervatívna strana Republikáni (LR), ktorá bola jednoznačným víťazom komunálnych volieb v roku 2014 a ktorá si zachová hustú sieť svojich starostov a primátorov v mestách a obciach. Denník Le Monde informoval, že vo voľbách primátora mesta Perpignan ležiaceho na juhu krajiny pri hraniciach so Španielskom uspel aj Louis Aliot z krajne pravicového Národného združenia (RN). S počtom obyvateľov - 122.000 - je tak Perpignan najväčším francúzskym mestom, aké kedy krajná pravica ovládla.

Druhé kolo komunálnych volieb vo Francúzsku poznamenala pomerne nízka účasť voličov - do volebných miestností prišlo len šesť z desiatich voličov, uviedol portál France Info. Voliči rozhodovali o zložení zastupiteľstiev a osobe starostov či primátorov 4820 miest a obcí a o starostoch tých obvodov Paríža, Lyonu a Marseille, kde sa tieto posty nepodarilo obsadiť v prvom kole komunálnych volieb 15. marca.

Viac o téme: VoľbyFrancúzskoParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu