Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Francúzsky premiér podal demisiu: Philippa začnú vyšetrovať pre jeho prístup k pandémii

Édouard Philippe Zobraziť galériu (2)
Édouard Philippe (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler)

PARÍŽ - Francúzska vláda premiéra Édouarda Philippea dnes podala demisiu. S odvolaním sa na Elyzejský palác o tom informovala agentúra AFP. Prezident Emmanuel Macron už vo štvrtok povedal, že kvôli neúspechu vládnej strany Republika v pohybe v komunálnych voľbách chystá zmeny vo vláde.

Hodlá sa vydať "na novú cestu" s "novým tímom", povedal denníku Le Parisien. Philippe podľa AFP podal demisiu vlády do Macronových rúk ráno na schôdzke v Elyzejskom paláci. Prezident ju prijal. Štyridsaťdeväťročný Philippe podľa vyhlásenia povedie vládu ako úradujúci premiér do doby, než za neho bude náhrada. Vo francúzskych médiách sa v posledných dňoch špekulovalo o tom, že by na čele novej vlády mohol zasadnúť hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier či ministerka obrany Florence Parlyová.

Philippov kabinet končí krátko po nedeľnom druhom kole komunálnych volieb, ktoré pre Macronovu stranu skončilo debaklom. Veľké mestá ako Lyon, Marseille, Bordeaux či Štrasburg ovládla opozičná strana Európa Ekológie-Zelení, v Paríži kreslo obhájila socialistická starostka Anne Hidalgová, v Perpignane vyhral kandidát krajne pravicovej strany Národné združenie Marine Le Penovej. Jediné veľké víťazstvo zaznamenal prezidentov tábor v prístavnom meste Le Havre, kde vyhral práve Édouard Philippe. Či teraz prijme funkciu starostu, zatiaľ nie je jasné.

Prezident vymenoval za nového premiéra Jeana Castexa

Francúzsky prezident Emmanuele Macron vymenoval v piatok za nového premiéra Jeana Castexa, jedného z autorov stratégie znovuotvárania krajiny po koronakríze. Píše o tom agentúra AP. Castex nahradil vo funkcii Édouarda Philippea, ktorý v ten istý deň podal s celou svojou vládou demisiu.

Macron tak bude musieť nahradiť ľudí aj v ostatných vládnych pozíciách. Podľa vlastných slov pripravuje prezident zmenu vládnutia, počas ktorého by sa mohol viac zamerať na sociálne alebo "zelené" témy. Takéto smerovanie by bolo vyvážením jeho prevažne stredovo-pravicovej vlády zameranej na podporu podnikateľov.  Macronova vládnuca strana Republika v pohybe utrpela v nedeľu porážku v druhom kole komunálnych volieb, kde významné úspechy dosiahli práve kandidáti environmentálnej strany Európa Ekológia-Zelení. 

Prezident vylúčil zvyšovanie daní a povedal, že bankroty a prepúšťanie zapríčinené koronakrízou chce riešiť "zvýšením práce a produkcie"."Našou prioritou bude obnoviť hospodárstvo, ktoré je silné, ekologické, zvrchované a zjednotené," vyjadril sa Macron v televíznom prejave k národu, ktoré bolo odvysielané 11. júna. Očakáva sa, že francúzska ekonomika poklesne z dôvodu koronakrízy o 11 percent, informuje AP.

Expremiéra Philippa začnú vyšetrovať

Bývalého francúzskeho premiéra Édouarda Philippa a ďalších dvoch ministrov budú vyšetrovať pre pochybnosti o spôsobe, akým pristupovali ku koronavírusovej pandémii. Informovala o tom v piatok agentúra AFP. Philippe pritom len v piatok podal aj s celou svojou vládou demisiu. Vo funkcii ho nahradil Jean Castex, ktorý je jedným z autorov stratégie znovuotvárania krajiny po koronakríze.

Francúzsky premiér Édouard Philippe
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Ludovic Marin)

Vyšetrovanie ktoré bude viesť Súdny dvor republiky, ktorý sa zaoberá prípadmi zneužívania moci. CJR dostal 90 sťažností a preskúmal 53 z nich. Z týchto sťažností považoval deväť za opodstatnené, ktoré budú tvoriť základ vyšetrovania. Sťažnosti podali súkromné osoby, lekári, združenia a dokonca aj väzni.

Vyšetrovanie sa bude týkať toho či Philippe, bývalá ministerka zdravotníctva Agnes Buzynová, ktorá vo februári odstúpila po neúspešnej kandidatúre na starostku Paríža, a jej nástupca Olivier Véran zanedbali počas koronakrízy svoje povinnosti.

Viac o téme: VládaPremiérDemisiaFrancúzskoÉdouard Philippe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu