Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pri náletoch v Sýrii zahynulo najmenej 15 proiránskych bojovníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Hatem Moussa)

DAMASK - Najmenej deväť príslušníkov proiránskych milícií prišlo v nedeľu o život počas náletu na východe Sýrie. O niekoľko hodín skôr pri podobnom útoku zahynuli ďalší šiesti, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

Celkovo tak za uplynulých 24 hodín zahynulo najmenej 15 proiránskych bojovníkov, z ktorých väčšina pochádzala z Iraku. Podľa šéfa SOHR Rámího Abdala Rahmána, ktorého citovala agentúra AFP, je "pravdepodobné", že za leteckými útokmi stojí Izrael.

Od roku 2011, keď vypukla vojna v Sýrii, Izrael na jej území uskutočnil stovky náletov, pričom sa zameriaval na sýrske vládne jednotky, ako aj na ich spojencov z iránskej armády a libanonskej militantnej skupiny Hizballáh. Izrael len zriedkavo potvrdzuje podrobnosti o svojich operáciách v Sýrii, ale tvrdí, že prítomnosť Iránu, spojenca sýrskeho prezidenta Bašára Asada, je hrozbou, a preto bude v zásahoch naďalej pokračovať.

Nárast podobných útokov vyvolal podozrenie, že medzi proiránskymi silami vo východnej Sýrii sa nachádzajú aj izraelskí agenti. Pre tieto obavy už zatkli štyroch ľudí, ktorí mali údajne poskytovať informácie Izraelu, uviedlo SOHR.

Viac o téme: BojovníciNáletySýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu