Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nové sankcie USA uvalené na Sýriu: Rusko, Turecko a Irán nešetria kritikou

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu odsúdil Spojené štáty za uvalenie nových sankcií na sýrsky režim. Kritizoval skutočnosť, že USA k sankciám pristúpili v čase pandémie vyvolanej novým koronavírusom, informovala agentúra AFP.

"Napriek výzve generálneho tajomníka OSN na zmiernenie tlaku sankcií v súčasných pandemických podmienkach sa Washington - ako Brusel - rozhodol predĺžiť sankcie voči Sýrii," uviedol Putin počas summitu s prezidentmi Iránu a Turecka, Hasanom Rúháním a Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý sa uskutočnil v stredu v režime videokonferencie. Podľa Putina cieľom Spojenými štátmi prijatých sankcií "je ekonomicky dusiť Sýriu".

Prezidenti narážali na zákon známy ako tzv. Caesar Act, ktorým USA uvalili na Sýriu nové sankcie a ktorý nadobudol účinnosť v polovici júna. Jeho terčom sa stala skupina 39 právnických a fyzických osôb vrátane prezidenta Bašára Asada a jeho manželky Asmy. Účelom týchto sankcií, ustanovených v zákone, je prinútiť Asada, aby prijal rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN č. 2254 z roku 2015. Tá vyžaduje, aby bolo v Sýrii vyhlásené prímerie, vypísané voľby a aby sa začal proces politickej transformácie.

Prezidenti Iránu, Ruska a Turecka vo svojom vyhlásení potvrdili nutnosť rešpektovať suverenitu, nezávislosť a územnú celistvosť Sýrie. Odmietli všetky pokusy o vytvorenie "novej reality v Sýrii "pod zámienkou vojny proti terorizmu vrátane protiprávnych iniciatív na vyhlásenie autonómií".

V Sýrii zaznamenali už
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP, File)

Rusko a Irán sú kľúčovými spojencami Asada v konflikte v Sýrii. Teherán - podobne ako Moskva - nové americké sankcie voči Sýrii tiež kritizoval. Rusko a Irán mali doteraz niekoľko rokovaní aj s Tureckom, ktoré pritom v konflikte v Sýrii podporovalo protiasadovskú opozíciu. Cieľom týchto trojstranných rokovaní bolo nájsť riešenie desať rokov trvajúcej občianskej vojny v Sýrii.

Rusko, Irán a Turecko v spoločnom vyhlásení zverejnenom Kremľom vyzývajú medzinárodné spoločenstvo, aby zvýšilo pomoc Sýrii zameranú na obnovu infraštruktúry a návrat utečencov. Prezidenti poznamenali, že je potrebné uľahčiť bezpečný a dobrovoľný návrat utečencov do ich domovov v Sýrii.

Prezidenti sa tiež dohodli na svojom spoločnom osobnom stretnutí v Teheráne, ktoré sa bude konať hneď, ako to dovolí epidemiologická situácia. Podporili tiež myšlienku zorganizovať v auguste v Ženeve ďalšie rokovanie ústavodarného výboru, ktorého cieľom je vypracovať návrh novej sýrskej ústavy. Prvé takéto zasadnutie sa konalo vlani v októbri.

Viac o téme: PandémiaSankcieRuskoUSADonald TrumpTureckoIránSýriaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu